Miniseminar ‘de veerkracht van verhalen’

Ramdlon Miniseminar ‘de veerkracht van verhalen’
Datum 30 oktober 2018
Tijd 20:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
7,50 / 12,50 euro

Drie bruisende, informatieve en interactieve avonden waarin het thema Veerkracht vanuit verschillende gezichtspunten verkend wordt, door sprekers, kunstenaars en in gesprekken. Uitgebreidere informatie over het programma volgt nog, noteer alvast de data en onderwerpen.

Dinsdag 30 oktober ‘We all could be heroes’

Veerkracht in verhalen

Geloof het maar,
geloof het maar.
Alles wat ik vertel,
is waar.
En nooit zul je iets
mooiers horen.

M. Vasalis

Het miniseminar We all could be heroes staat in het teken van de kracht van verhalen. Verhalen, die van pas komen als je eigen levensverhaal even stilvalt. Verhalen, die je op nieuwe ideeën brengen. Verhalen, die kunnen maken dat je je gehoord en gezien voelt. Van harte welkom om op dinsdagavond 30 oktober op verhaal te komen in de Geertekerk!

Het thema van deze avond is de kracht van verhalen en metaforen. Waar het levensverhaal stolt of zingeving verloren gaat, hebben mensen een nieuw perspectief nodig om naar zichzelf en hun omgeving te kijken. Juist waar het antwoord lijkt te ontbreken, biedt beeldentaal vaak een opening. Een sleutel hiertoe is ‘het helende verhaal’. Vanuit haar ervaring als trainer en schrijver bij Phoenix Opleidingen en een veelvoud van jaren in haar praktijk als (rouw)therapeut neemt Joke Goudswaard ons graag mee op deze reis. Theatermaker en schrijver Kees van der Zwaard zorgt voor een passende muzikale en verhalende omlijsting. Theoloog Alleke Wieringa zal de avond presenteren.

Programma

Na de inleiding over de kracht van het verhaal en de schatkamer van het onbewuste maakt iedereen een keuze voor een verhalenworkshop naar eigen smaak. Je hebt op deze avond keuze uit vier workshops:

  1. Verhalen voor onderweg. Verken het pad van de held(in) o.l.v. Joke Goudswaard. Stel… jij bent de hoofdpersoon in het verhaal, waar ga je voor op weg en wat houdt je gaande? Een workshop over het samenspel tussen verlangen en gemis, de vraag naar ‘het waarom’ als inspiratiebron en de elementen van je eigen mythe.
  2. Verhalen vertellen: hoe vertelt een acteur. Acteur Kees van der Zwaard neemt je mee in de kracht van het vertellen. Hoe breng je een verhaal tot leven, waar zit de kracht van de verteller.
  3. Veerkracht in kwetsbaarheid: alternatieve verhalen. Ontdek de kracht in kwetsbaarheid o.l.v. Carmen Schuhmann (Universiteit voor Humanistiek). In deze workshop ga je op zoek naar het heldendom dat past bij jouw eigen ervaringen, in het bijzonder ervaringen waarin je je niet ‘sterk’ voelt op de gebruikelijke manier.
  4. Je levensverhaal als boek. Benoem verhalen als deel van je identiteit o.l.v. Hetty Zock (Rijksuniversiteit Groningen). De workshop nodigt je uit om na te denken over wat belangrijke hoofdstukken zouden zijn als je over je leven zou schrijven.

Kaarten

Het programma op dinsdag 30 oktober start om 20:00 uur in de Geertekerk (Geertekerkhof 23). Kaarten koop je via www.ticketkantoor.nl. Ze kosten in de voorverkoop €10,- en voor studenten, U-Pas houders of vrienden en leden van de Remonstrantse Gemeente €7,50. Aan de deur zijn de kaarten voor iedereen €12,50.

 

Data Miniseminars

  • Dinsdag 30 oktober: de (veer)kracht van verhalen
  • Woensdag  13 februari: veerkracht bij ziekte of zorgen
  • Mei 2018: 400 jaar Remonstranten, een verhaal over veerkracht

Agenda