Kleine heiligen aan het werk – workshop boetseren

Jacqueline Macou via Pixabay Kleine heiligen aan het werk – workshop boetseren
Datum 16 november 2019
Tijd 09:30 - 16:00 uur
Locatie Den Dolder
Entree
€70,-

Santons of kleine heiligen zijn kleine, hand geschilderde beeldjes uit de Provence. Tot de klassieke santons behoren de kerststalfiguren van Jezus, Jozef en Maria, de Drie Koningen, de engel, de os en de ezel. Deze klassieke reeks werd later aangevuld met typisch Provençaalse dorpsfiguren zoals de herder, de hoeveknecht, de monnik, de blinde, de pastoor, de burgemeester, … Ze dienen als extra versiering bij de Provençaalse kerststal” (bron: Wikipedia). Kerst is het voor iedereen, dus iedereen mag een plekje vinden in de kerststal.

Thema Advent

In de Geertekerk zijn we de gehele adventsperiode bezig met de kleine heiligen – dat wil zeggen mensen die betekenisvol op je pad zijn gekomen. Mensen die even groots waren door wat ze deden of betekenden, voor jou of voor de gemeenschap waar je bij hoort.

Wie is jouw kleine heilige? Is het degene die altijd zwerfvuil raapt of was het je moeder die altijd met een kopje thee thuis op je wachtte? Of is het een brandweerman of de conducteur die voorkwam dat je uit de trein struikelde? Is het de kat aan wie je al je geheimen kon vertellen? Of is het degene die je voor een ochtend per weer even ontslaat van je mantelzorgtaken?

Er zijn misschien wel meer kleine heiligen om je heen dan je denkt! Waar zie jij ze aan het werk?

Workshop boetseren

Je kunt je eigen kleine heilige/ je eigen santon in klei boetseren mét bijvoorbeeld de attributen die kenmerkend zijn. Het is niet zo moeilijk. Ook als je dit nog nooit gedaan hebt: gewoon doen! Waarom niet nu?

Elzelien Jansen, kunstenares, helpt je om jou je eigen beeld te laten vinden en er uitdrukking aan te geven, zodat er een mooi werkstuk ontstaat wat echt jouw beeld is. We zijn welkom in haar atelier in Den Dolder. Onze beelden zullen samen een soort kerststal vormen in de Geertekerk in de Adventsperiode.

  • Datum en locatie: We gaan een hele zaterdag aan de slag en wel op 16 november van 9.30 tot ongeveer 16.00 uur. De beelden hebben 14 dagen nodig om te drogen en om gebakken te worden. Daarna komen we nog een keer bij elkaar om ze te kleuren.
  • Kosten: €70,- inclusief materiaal, bakken en kleur, koffie, thee en soep. Zelf brood meenemen.
  • Opgave: Graag een mailtje sturen naar ds Alleke Wieringa alwieringa@icloud.com
  • Aantal deelnemers: De workshop gaat door bij 4 deelnemers en er is plek voor max. 10 personen.

Agenda