De vrijzinnige Lezing 2021 met Hans Alma (livestream)

De vrijzinnige Lezing 2021 met Hans Alma (livestream)
Datum 26 maart
Tijd 20:00 uur

Vanwege persoonlijke omstandigheden kan Christa Anbeek niet De Vrijzinnige Lezing uitspreken. In haar plaats verzorgt prof. dr. Hans Alma De Vrijzinnige Lezing op 26 maart 2021. De lezing wordt live gestreamd vanuit de Geertekerk Utrecht. U kunt de lezing volgen door u via deze website aan te melden. Dan ontvangt u de link naar de livestream via de mail.

De lezing begint om 20.00 uur.

Iets nieuws beginnen

De lezing van Hans Alma draagt de titel: Iets nieuws beginnen. Over de lezing zegt Alma:

Mijn boek Het verlangen naar zin eindigt met een ode aan de liefde, opgevat als passie voor léven en compassie met onszelf en de ander in onze kwetsbaarheid. Compassie maakt het ons mogelijk te leven – leven te wíllen – in tegenwoordigheid van het kwaad en de dood.

Compassie vraagt moed, maar dat betekent niet dat het om iets groots en heldhaftigs gaat.

Gebruik makend van woorden uit een gedicht van Wordsworth, omschrijft Karen Armstrong compassie als het stellen van ‘kleine, naamloze, niet herinnerde daden van vriendelijkheid en liefde’. Een klein gebaar kan zicht geven op iets nieuws en zo een wereld van verschil maken. In compassie is verbeelding werkzaam als kracht die ook in onmogelijke situaties een tegendraadse mogelijkheid doet verschijnen. In mijn lezing verbind ik dit verbeelde mogelijke, klein en onbeduidend als het kan zijn, met een visie op religie waarin compassie zowel persoonlijke als politieke betekenis heeft.

Wanneer heeft u een kleine, naamloze daad van vriendelijkheid en liefde ontvangen of gesteld? Wat bracht dat teweeg?

 Naar de tekst van Jesaja 43:19 laat Huub Oosterhuis ons zingen “Het is al begonnen, merk je het niet?” Is er iets nieuws merkbaar in deze dreigende corona-tijd?

Meedoen?

 

Agenda