Prinsen en Pechvogels: Jij en de prestatiemaatschappij

Op Prinsjesdag 20 september gaan Myrthe Hilkens en Laurens ten Kate in de Utrechtse Geertekerk op zoek naar de prinsen en pechvogels van onze prestatiesamenleving. Zelfredzaamheid, carrière maken en vertrouwen in de markt zijn de leidende idealen. Sommige mensen kunnen hun plek binnen die samenleving heel goed vinden. Anderen hebben moeite met die prestatiedruk, om wat voor reden dan ook. Hoe beïnvloeden de idealen van de prestatiesamenleving ons dagelijks (samen)leven, en hoe vind jij jouw plek daarbinnen? Die vragen komen niet alleen in de inleiding van Myrthe Hilkens en Laurens ten Kate aan de orde, maar ook in de danssolo Mira Mira en de miniworkshop Dromen najagen. Kom mee zoeken naar jouw plek!

Myrthe Hilkens en Laurens ten Kate

Opiniemaker, DWDD-tafeldame en voormalig PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens analyseert de gevolgen van de groeiende economische kloof tussen prinsen en pechvogels. Er wordt nogal eens gewaarschuwd voor een mogelijke opstand van burgers die zich door de politiek in de steek gelaten voelen. De grote politieke puzzle is: hoe zorg je dat alle burgers een volwaardige plek in de samenleving kunnen innemen?

Niet alles is in termen van winst en nut uit te drukken, maar wat doet het met een samenleving als dat wel gebeurt? Hoogleraar Laurens ten Kate (Universiteit voor Humanistiek) gaat in op het dominante neoliberale denken waar alles wat belangrijk is alleen maar in economische termen wordt uitgedrukt. Hoe creëer je binnen dat kader ruimte voor cultuur en idealen van een goed leven?

Workshop Dromen najagen en danssolo Mira Mira

Carrière maken, je dromen verwezenlijken, en wat doe je als het niet lukt? Floor Franck, trainer bij De Proefplaats, geeft een miniworkshop dromen najagen en omgaan met mislukkingen. Voor carrièretijgers en pechvogels.

Je verwacht veel van jezelf en anderen doen dat ook. In de danssolo Mira Mira zijn choreograaf Sanne Clifford en danser Miroljuba Petrova op zoek gegaan naar wat al die verwachtingen met je doen. Hoe ga je om met de prestatiedruk en hoe blijf je trouw aan waar het jou echt omgaat?Een danssolo van die je als kijker alle ruimte geeft voor zelfonderzoek.

Prinsjesdag

Prinsen en Pechvogels vindt plaats in de Geertekerk op Prinsjesdag 20 september. We beginnen om 20:00. Het programma duurt tot ongeveer 22:00. De toegang is 10 EUR. Studenten, U-Pashouders, en leden & vrienden van de RGU betalen 5 EUR. Kaarten kun je hier bestellen. Je kan ook kaarten aan de deur kopen.

Meer weten? Mail dan met rgu@geertekerk.nl. Voor de laatste updates, houd de Facebookpagina in de gaten.