30 juli 2021

Zie jij die ander? Laat jij jezelf zien?

Geschreven door Arend van Baarsen
Inspiratie Victoria_Borodinova from Pixabay Zie jij die ander? Laat jij jezelf zien?

De komende twee zondagen mag ik bij u voorgaan in de Geertekerk. In de diensten wil ik graag met u stilstaan bij twee thema’s, waar ik hier al iets over zal schrijven. Het zijn twee dingen, die horen bij een werkelijke ontmoeting: de ander zien en erkennen voor wie hij of zij ten diepste is en aan de ander laten zien wat voor jou het meest wezenlijk is.

Waar sta jij voor?

Aanstaande zondag beginnen we met het spreken van wat je op je hart hebt en laten zien waar je voor staat. We lezen over de profeet Jeremia, die zegt dat hij Gods woorden wel door móet geven aan het volk. Hij voelt dat hij niet kan zwijgen, omdat het dan brandt van binnen. Ook Jezus zegt dat zijn leerlingen zich zullen moeten verdedigen voor hun geloof. Ze krijgen de opdracht om op weg te gaan en het goede nieuws bekend te maken, al zullen ze hier net als Jeremia om veroordeeld en bespot worden. De aanslag op Peter R. de Vries maakt pijnlijk duidelijk dat ook in onze tijd tot het uiterste opkomen voor recht en wat je ten diepste drijft niet zonder gevaar is. Naast de opdracht en verantwoordelijkheid die we hebben, spreken Jeremia en Jezus gelukkig ook over vertrouwen en Gods nabijheid. In hun strijd om Gods woorden door te geven en waar te maken voelen ze zich gesterkt en gesteund. Zij getuigen van de belofte dat God er voor ons is.

Gezien worden

De zondag erop lezen we twee verhalen over dorst hebben. Meer dan naar water verlangen de hoofdpersonen er echter naar om gezien te worden. Elia is een aantal dagen bij een weduwe met haar kind in huis en Jezus ontmoet de Samaritaanse vrouw bij de bron. Het zijn – zeker voor die tijd – geen gewone ontmoetingen. Toch ontstaat er een bijzonder contact, omdat Elia, de weduwe, Jezus en de Samaritaanse vrouw hun gesprekspartner niet in een hokje plaatsen. Ze kijken verder dan de afkomst, het geslacht en al het andere dat bij de achtergrond van de ander hoort. Door het vertrouwen in elkaar en in geven en delen wordt hun dorst voorgoed gelest.

Ontmoeting

Ik hoop dat u er zondag ook bij bent en anders meekijkt via de stream. Hopelijk mogen we – in de kerk en op afstand met elkaar verbonden – iets ervaren van een werkelijke ontmoeting met ruimte voor wat ons persoonlijk en samen beweegt.

Gerelateerd