14 februari 2023

Woensdag gedichtdag

Geschreven door Arthur Modderkolk

Iedere woensdagmorgen krijgen leden en vrienden van de Parklaankerk in Driebergen per mail een gedicht toegestuurd: Woensdag – Gedichtdag. Het eerste gedicht verscheen twee jaar geleden, op 3 februari 2021. Het was corona-tijd, kerken waren gesloten en ontmoetingen onderling waren spaarzaam. Met het sturen van gedichten  wilden we in deze vervreemdende tijd een ontmoeting tussen mensen vormgeven rond een gedicht. Om te lezen en te herlezen en wellicht over te praten of te mailen onderling.

Het eerste gedicht was van Martinus Nijhof “De moeder de vrouw“, een klassieker. Er kwamen direct veel reacties op.

Gedichtbankje

Veertien dagen later ben ik het gedicht ook gaan ophangen bij het bankje op het Kloosterlaantje/hoek Engweg. Ik heb voor die gelegenheid op het bankje een bordje geschroefd met het opschrift ‘Gedichtbankje’. Het Kloosterlaantje is erg in trek bij wandelaars, met name in de lock down periode werd er druk gewandeld. Er komen veel reacties van wandelaars, die de gedichten erg waarderen en een welkome onderbreking van de wandeling vinden. Naar aanleiding van het gedichtbankje hebben mensen die dit zagen op drie plekken in den lande ook een bankje gerealiseerd, in Vught, Ouddorp en Utrecht (in Utrecht is het bankje ‘Vaartse Rijmbankje’ gaan heten).

Inmiddels is het derde jaar ingegaan. Ruim honderd gedichten zijn verstuurd en opgehangen en het is nog steeds boeiend om gedichten uit te zoeken en stimulerende reacties te krijgen. Het gedicht wordt inmiddels op woensdagmorgen naar ruim 90 emailadressen gestuurd, gespreid over het land (ieder die zich opgeeft krijgt woensdagmorgen de mail met gedicht). Ook is er in 2022 een poëziemiddag gestart: High Tea Poëzie met ca tien deelnemers. Fijne gesprekken rond vooraf toegestuurde gedichten, over wat boeit, wat schuurt, wat ontroert in het gedicht.

Woensdaggedicht – meedoen?

Wil jij ook elke week een gedicht ontvangen en/of meepraten over de rondgestuurde gedichten?
Meld je aan: woensdaggedichtendag@gmail.com

Gerelateerd