7 april 2017

What a difference a day made

Geschreven door Jitske Bilijam
Inspiratie Foto: Pexels What a difference a day made

What a difference a day made, twenty-four little hours, brought the sun and the flowers, where there was rain. Dit is de eerste prachtige strofe uit een lied van Dinah Washington. Met haar woorden geeft zij tekst aan de ervaring dat je soms het ene moment alleen nog maar grijstinten, somberheid en negativiteit om je heen ziet en voelt, maar de volgende dag wakker wordt met een wereld in pastel, lichtheid en mogelijkheden.

De afgelopen maanden heb ik lange tijd in die eerste wereld geleefd. Burn-out was de diagnose. Ik werd niet de volgende dag wakker met de sun en de flowers, maar had wel het vertrouwen dat die dag weer zou aanbreken. Nu we in de veertigdagentijd zitten, merk ik dat de afgelopen maanden een verlengde veertigdagentijd zijn geweest voor mij. Die dagen heb ik beleefd als een proces van vallen en opstaan, van reflectie, bezinning en (on)rust. Er zijn een paar vondsten die ik heb gedaan de afgelopen tijd, die mij hebben geholpen bij mijn reis naar binnen, mijn zoektocht naar nieuwe focus en energie.

Stilstaan bij mijzelf, op ontdekkingstocht

Zo las ik in de NRC een artikel over het zogenaamde bullet journal. Dit is een kruising tussen een agenda, een dagboek en alle to do lijstjes die we overal hebben liggen, of in mijn geval in mijn hoofd had zitten! De methode is bedacht door Ryder Carroll (www.bulletjournal.com ) en heeft inmiddels een wereldwijde vlucht genomen bij mensen die in deze digitale wereld op zoek zijn naar wat analoge rust. Je kunt het zo sober of creatief maken als je zelf wilt, maar bij mij heeft het een creatieve kant in mij wakker gemaakt waarvan ik het bestaan niet kende.

Via het bullet journal kwam ik bij een boek van Hal Elrod, the Miracle Morning. In dit boek geeft hij aan welke ingrediënten er nodig zijn om de beste versie van jezelf te worden. Die dingen doe je niet wanneer het je uitkomt, maar iedere dag en ook nog voor 8 uur ’s ochtends! Die is gek hoor ik je denken! Nou dat dacht ik ook, maar ik doe het nu sinds januari en merk dat ik meer energie, focus en richting heb dan daarvoor. Wat doe je dan voor 8 uur? Je doorloopt 6 stappen, die je zo lang of kort kunt maken als je zelf wilt. Dat zijn Silence, Affirmations, Visualization, Exercise, Reading en Scribing (schrijven). Onderdeel van silence is voor mij meditatie. Voor mij is dat niet in volledige stilte een half uur op een kussen zitten, maar wel aan de hand van een geleide meditatie rust en focus ervaren.

Deze verlengde veertigdagentijd heeft mij vooral geleerd dat het leven een proces is, het hoeft niet perfect te zijn, denk niet dat je de enige bent, maar jij bent wel de enige die het roer echt om kan gooien. Na die gure koude dorre winter kan je weer boven de grond uitkomen en weer tot bloei komen!

Gerelateerd