25 februari 2019

Vol en leeg

Geschreven door Hugo Quené
Inspiratie Hugo Quené Vol en leeg

Soms is ons huis vol: met onze kinderen en hun aanhang, met gasten, met spullen. De laatste weken was het ook leeg: zonder meubels, zonder schilderijen, en zonder gordijnen. Nu onze kinderen niet meer thuis wonen, was het de hoogste tijd geworden om ons huis eens goed onderhanden te nemen. Het resultaat mag er zijn: de plafonds weer helder wit, de gordijnen schoon gewassen, de muren mooi geverfd, rookmelders vervangen (want dat moet elke 10 jaar), het parket weer prachtig gelakt.

Geluk

Dankbaar en soms wat weemoedig denken we terug aan de tijd dat ons huis vol was met onze drie pubers, met hun drukte en huiswerk en muziek en sport en vriend(inn)en. De drie pubers van toen hebben inmiddels hun draai gevonden in hun nieuwe fase, soms in en meestal buiten hun ouderlijk huis. We vinden het heerlijk als er kinderen thuis zijn: het was een feestje onlangs om ons hele gezin compleet thuis te hebben — ook al duurt dat dan maar een avond. Als iedereen weer vertrokken is, moeten we altijd weer wennen aan de leegte.

Mogelijkheden

Maar leegte biedt ook ruimte: voor andere en nieuwe zaken, om op te ruimen en schoon te maken, om dingen eens vanuit een andere hoek te bekijken. In andere kleuren, en zonder versieringen. Alleen vandaag kan ik dit stukje schrijven in een nagenoeg lege woonkamer. De rijkdom van ons gezinsleven staat opgeslagen in verhuisdozen, te wachten om weer uitgepakt te worden. Maar we aarzelen om ons huis er weer mee te vullen, want een leeg huis biedt ook bijzondere vrijheid.

Gerelateerd