22 juli 2020

Verre reizen zonder vliegen vanuit de luie stoel

Geschreven door Alleke Wieringa
Inspiratie PublicDomainPictures via Pixabay Verre reizen zonder vliegen vanuit de luie stoel

Verre reizen kun je heel prima en zonder vliegen maken vanuit je luie stoel. Bij mij begon het vandaag met een retourtje kringloopwinkel. Voor twee luttele eurootjes tikte ik een prachtig fotoboek op de kop. Het gaat over dieren die enorme trektochten maken, vaak helemaal om de aarde heen. De aarde is hun huis, de oceanen de grond onder hun vinnen, vleugels of poten. Potvissen bijvoorbeeld die miljoenen kilometers zwemmen in hun vijftig jarige leven, door de grote oceanen. Of albatrossen die honderden kilometers kunnen mee navigeren op de winden, haast zonder een vleugelslag. Maar ook mieren, monarchvlinders en fruitvleermuizen komen voorbij. Steeds een ander deel van de aarde en een ander perspectief op een leefgebied waar je je als mens niets bij voor kunt stellen.

Indrukwekkend mooi en keihard

De foto’s, het boek is ‘schootgroot’, zijn adembenemend. En ik heb dankzij de vakantie gewoon tijd om er heel lang naar te kijken. De foto’s zijn gemaakt op plekken waar ik niet kan komen, door professionals met een eindeloos geduld en geweldige apparatuur, en met financiële mogelijkheden waar slechts weinigen aan mogen tippen. Nog meer reden om me nog eens lekker te nestelen in mijn luie-stoel-met-voetenbank. 

Er wordt niet romantisch gedaan over overlevingskansen van al deze dappere trekkers. Vele dieren leggen het loodje, ze zijn weer voedsel voor andere die ervan profiteren. De trektocht van de zalm eindigt sowieso met de dood op de paaigronden. Een albatroskuiken is een lekker hapje voor een Johnny Rook. Zeeolifant-pups kunnen akelig platgewalst worden door tonnenzware bronstige zeeolifant stieren. 

Mijn wereld

Nu moest ik eerst maar eens de hond gaan uitlaten in mijn eigen microtoop. Kijk, daar hoeft een potvis dan weer niet aan te denken. 

Morgen trek ik verder met gnoes, mieren en walrussen. It’s a wonderfull world. 

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke Wieringa is predikant van de Geertekerk

Gerelateerd