6 mei 2021

Verhalen planten

Geschreven door Gerard van den Berg
Inspiratie Gerard van den Berg Verhalen planten

Tree tree, what do you think of me
Tree, what do you see when you look at me

Boom zoekt steun

Een boom verstrengeld in het hekwerk. Het is een beeld aan de Jutfaseweg in Utrecht, dat mij elke keer weer raakt als ik passeer tijdens een wandel -of fietstocht. In dit tafereel vallen natuur en mensenwerk met elkaar samen. De boom lijkt steun te zoeken bij de mens. Maar bieden wij hem die steun ook? Zijn we niet te ver weggedreven van de natuur? In de ruim tien jaar dat ik nu in Utrecht woon ben ik dit kunstwerk regelmatig gepasseerd, maar pas sinds kort bekijk ik het met andere ogen na het horen van het lied ‘Tree Tree’ van zangeres Nynke Laverman. In dit lied geeft Laverman de boom menselijke trekken en houdt het ons als ‘medemens’ een spiegel voor.

Do I amuse you, do I confuse you
Running around and around like I’m used to
A fast forward movie played at your feet at repeat and repeat

Ik stop bij de boom en neem bewust een paar minuten de tijd om te lezen wat zijn wezen mij wil vertellen. Zijn rimpels verhalen over de tijd die achter hem ligt. Een straatbeeld dat veranderd is van industrie en onderwijsvoorzieningen naar meer en méér woongebied. De boom verhaalt over hoe zijn soortgenoten plaats maakten voor bebouwing en hoe hij deze veranderingen wist te trotseren.

Dikke boom

In gedachten dwaal ik ook langs de bomen die mijn levenspad kruisten. Te beginnen bij de ‘dikke boom’ van mijn opa, die ik helaas nooit mocht kennen. Ik ontmoet hem in de verhalen van mijn moeder. ‘Hij mocht op zijn fiets altijd graag dwalen door het Groningse landschap. Tijdens deze tochten passeerde hij vaak de ‘dikke boom’, een 300-jarige eik op havezate Mensinge. Onder die boom hebben wij met het gezin vaak gepicknickt.’ Die boom reist nu met mij mee op mijn dwaaltocht door het leven.

Ik denk ook aan de bomen in de Amelisweerd, die mogelijk moeten wijken voor nieuw asfalt. Aan de bomen, die begin jaren vijftig weken om de ruïne van de Geertekerk te veranderen in een oase van rust en inspiratie. Allemaal bomen met een verhaal als ware het mensen.

Verhalen planten

Het lied van Nynke Laverman daagt me uit om de menselijke kant van de natuur te blijven opzoeken. Te luisteren naar haar verhaal en zo de verbinding met de natuur terug te vinden. Nieuwe bomen te blijven planten. Verhalen te planten. Voor de toekomst van onze kinderen. De deurbel gaat. Een pakketje voor onze zesde trouwdag. Een hartjesboom.

Gerelateerd