22 maart 2018

Verdraagzaamheid. Mooi, maar nu de praktijk!

Geschreven door Tom Harkema
Inspiratie Dave Barry Verdraagzaamheid. Mooi, maar nu de praktijk!

Hier is…

Mijn jongste zus stuurde me onlangs een mailtje met een link naar de waarschijnlijk allerlaatste aflevering van ‘Hier is… Adriaan van Dis’. In het kader van de Boekenweek sprak Van Dis in dit programma met de bekende Engelse auteur, acteur en programmamaker Stephen Fry. Hij speelde onder andere mee in ‘De Ontdekking van de Hemel’.

Stephen Fry

Ik had altijd een zekere aversie tegen Fry. Op sociale media circuleren regelmatig filmpjes waarin hij zeer krachtig en ongenuanceerd stelling neemt tegen geloof en religie. Eigenlijk veegt hij er de vloer mee aan. Dat mag natuurlijk, maar ik word altijd kriebelig van intellectuelen, die er met een gestrekt been ingaan. Het is nogal respectloos, zo ervaar ik het en juist mensen die gestudeerd hebben zouden ruimte moeten laten voor de gedachte dat het wellicht toch anders is dan zij menen.

Maar het was een prachtig en ontroerend interview! Fry heeft veel meegemaakt in zijn leven en vertelde daar openhartig over. Hij stelde zich kwetsbaar op door over zijn homoseksualiteit te praten, zijn verhouding tot liefde en seks en door uitvoerig in te gaan op zijn bipolaire stoornis. Voor mij was het een eye-opener. En zo reageerde ik ook naar mijn zus, toen ik haar per e-mail bedankte voor het toezenden van het fragment. Maar ik kon het niet laten er toch een zinnetje aan toe te voegen dat ik ‘eigenlijk een hekel had aan zijn ‘unverfroren’ anti-geloofshouding’. Toch nog even mijn punt maken, denk ik.

IJzersterke grap

Vreemd hoe zoiets werkt: tegen je verwachting in word je aangenaam verrast, in dit geval door Fry, maar toch ben je niet in staat om dit 100% royaal, zonder bijzinnen toe te geven. Ik vermoed dat het ook te maken heeft met de niet geheel ongecompliceerde verhouding tussen mijn zus en mij (zij nam ruim afstand van het geloof terwijl ik er nog steeds iets mee heb) en kennelijk verdraag ik dat niet helemaal.

Mensen zitten raar in elkaar. Op de dag voor de verkiezingen stuurde ze me via whatsapp een cartoon, waarop een man die de kieswijzer invult, verzucht: ‘Godverdomme, alweer de SGP’. Ik vond het niet leuk, vanwege die grove vloek, maar het is natuurlijk een ijzersterke grap. En zo modderen we lekker door. Mijn vriendin zegt dan: ‘Je moet jezelf niet zo in het midden zetten’.

Over Tom Harkema

Tom Harkema

Tom Harkema is coördinator vriendenwerving van de Remonstranten. In het verleden werkte hij o.m. voor dagblad Trouw en uitgeverij Kok ten Have. Voor zijn blog tomharkema.nl interviewt hij mensen over hun drijfveren.

Gerelateerd