15 februari 2017

Uitgestelde koffie

Geschreven door Ineke Ludikhuize

Hipsterdiakonie

‘Heeft u een.. mompelmompel ..koffie?’ vraagt de wat sjofele man aan het tafeltje naast mij in een hip koffietentje. Ik versta niet goed wat voor koffie hij bestelt. Wat hij krijgt, lijkt hele gewone koffie met een melkcupje en een suikerstaafje. Dat is het ook, begrijp ik later. En de koffie heet ‘uitgestelde koffie’. Het concept is simpel. Wie een extra koffie kan betalen, koopt – naast de eigen bestelling – nog een koffie. Wie geen koffie kan betalen, vraagt of er eerder misschien iemand iets extra’s heeft gekocht. Zo ja, dan krijg je gratis koffie. Bij een paar restaurants kun je inmiddels uitgestelde maaltijden kopen en wie weet komen er nog meer mogelijkheden.

Sympathiek

Ik weet niet wat ik ervan moet vinden.

Een goed doel is een intermediair tussen mensen (of natuur of kunst etc.) met noden en mij. Ik vertrouw de doelen waar ik aan geef en mijn gift is niet openbaar.

Een koffietent als intermediair is anders: minder vertrouwd, meer openbaar en voor hetzelfde geld worden door (bijvoorbeeld) het Leger des Heils meer mensen aan koffie  geholpen.

Ik gun iedereen koffie, ook dak- en thuislozen zonder mogelijkheid om zelf koffie te zetten. Het idee van de uitgestelde koffie is zeker sympathiek. En toch..

Gespreksgroep

De verkoper van de straatkrant begrijpt mij niet als ik zijn mening vraag. Maar op het woord ‘gratis’ slaat hij aan. ‘Gratis altijd goed’. Maar hij heeft liever, zo blijkt al gauw, dat ik een krant bij hem koop dan dat ik hem een bekertje koffie aanreik. Er heeft zich inmiddels een kleine gespreksgroep gevormd voor de supermarkt. Bijna niemand kent de uitgestelde koffie. Dus worden er filmpjes met uitleg bekeken en wordt gesproken over hoe zinvol het is. ‘Ik geef liever aan de straatkrantverkoper’ is de conclusie van deze totaal niet representatieve groep.

Modern

Misschien is die uitgestelde koffie wel een moderne vorm van diakonie. Een vorm die past bij de stad, bij de trend om buiten de deur koffie te drinken en bij al die zzp’ers die zich in de vele nieuwe koffietentjes hebben verschanst met hun laptop. Ik ga verder met mijn ‘onderzoek’. Wie weet tref ik uitgestelde koffiedrinkers en -gevers die mij kunnen uitleggen waarom we juist deze vorm zouden moeten omarmen.

Gerelateerd