11 april 2018

U bevindt zich hier

Geschreven door Liesbeth Orthel

Hebben we die uitnodiging nu bij ons? vraagt mijn collega. We rijden al een tijd op de snelweg richting het zuiden. Ik besef meteen dat we die vergeten zijn. Geeft niets, zeg ik optimistisch. We weten waar we naar toe moeten. Het is een gat, dus de feestboerderij zal daar wel bekend zijn. Een goed half uur later weten we zeker dat we in de omgeving zijn. Verlangend kijken we uit naar een U-bevindt-zich-hier-kaart om ons te oriënteren. We stoppen tegelijk met een andere auto bij de kaart. Nogal suf verhaal zeg ik, we moeten naar een bruiloft maar weten alleen de naam van het dorp. Al snel blijkt de ander naar dezelfde bruiloft te gaan. We krijgen het adres en enkele aanwijzingen. We gaan vol goede moed weer op pad.

Dit speelt zich natuurlijk af in de tijd voor de Tomtom en mobiele telefoon met gps. Die kaarten met U bevindt zich hier kom je nog zelden tegen. We hebben ze niet meer nodig. Tegenwoordig staat er opgewekt Ontdek boven de kaart langs de weg en het stratenplan is opgesierd met vrolijke tekeningen van de dingen die je beslist moet gaan zien.

Zoeken of ontdekken

Gek, dat zoiets je opeens op kan vallen. Voor mijn gevoel zit er ook een verschil tussen zoeken en ontdekken. Zoeken veronderstelt een doel. Je weet waar je naar toe wil. Om er te komen moet je eerst weten waar je je bevindt en van daaruit kan je bepalen langs welke weg jij je bestemming wil (of kan) bereiken. Bij ontdekken is er geen duidelijk doel, alles ligt open. Je ziet wel waar je uit komt. Je laat je gewoon verrassen.

Dat lijkt heel ontspannen om te zeggen, ik zie wel wat er voorbij komt en daar verhoud ik mij toe, maar achteraf is het soms toch niet zo bevredigend. Dan krijg je spijt omdat je het nare gevoel hebt dat je iets gemist hebt, of je gaat zelfs op zoek naar schuldigen ter verklaring van de situatie. Kortom, allemaal negatieve energie waar je alleen maar moe van wordt.

Beter is het eens uit te zoeken wat je leuk vindt en waar je sterk in bent. Misschien komt er dan vanzelf iets tevoorschijn, misschien moeten anderen je helpen om jou in je eigen dromen te laten geloven. Gewoon om ‘even’ dat ideaal vast te pinnen, zodat je er bewust mee aan de slag kan gaan. Want misschien werk je er onbewust al elke dag aan, door wat je denkt, doet en droomt.

Doel bereikt

Nou vraag jij je misschien af zijn ze ooit op dat feest aangekomen? Ja hoor, onderweg klampten we zeker nog drie keer fietsers aan om te ‘finetunen’, toevallig allemaal op weg naar diezelfde bruiloft. Toen we eindelijk arriveerden bleken we bijna niemand te kennen van het gezelschap. Toch hadden we aardig wat aanspraak door de weg die we afgelegd hadden.

Gerelateerd