3 mei 2023

Schoonheid na de val

Geschreven door Saskia Heikens
Inspiratie @Etsy.com Schoonheid na de val

Soms kom je ten val, ik bedoel letterlijk. Ik struikelde over een tafeltje en in een zweefduik richting de Chinese kast met daarnaast de grote Chinese vaas van mijn oma, dacht ik: het is mijn hoofd of de vaas en draaide mijzelf. Het volgende moment lag ik op de grond bij te komen van een klap tegen de rechterkant van mijn schedel en schouder. 

Gebroken

Langzaam trok de pijn weg en daarna nog langzamer kwam ik van de schrik bij. Ik rolde mijzelf in een zithouding en jawel de vaas was gebroken en lag omringd door scherven. Mijn oma verzamelde zilverpapier in deze vaas, voor de kerk, als ik mij goed herinner. Maar dit was dus het einde na meer dan 100 jaar. Ik raapte de scherven op en stelde mij voor dat mijn oma, gevormd door haar doopsgezinde opvoeding, nooit anders dan sober en zuinig, deze vaas vast had geplakt. Toen ik goed keek was hij al eens geplakt, jarenlang geleden, heel netjes. 

Heel maken

Eenmaal helemaal bij mijn positieven schoot de Japanse traditie Kintsugi mij te binnen. Op internet zocht ik het op. Wat bleek: als je iets breekt kun je het zo mooi lijmen dat het eindresultaat mooier is dan het origineel. 

De breuklijnen versier je namelijk met goud. Kintsugi betekent Gouden Verbinding. Het eindresultaat is van grote en troostende schoonheid. 

In Japan is het een therapeutische metafoor voor het helen van emotionele wonden, je vallen en opstaan maken je tot de unieke mens die je bent. 

Inspiratie

Ik raakte geïnspireerd en dacht aan de preek van Marthe; wat draagt je, de schoonheid en dat je steeds opnieuw geboren kan worden door de keuzen die we maken, de nieuwe wegen die we inslaan, laat zien niet wat maar wie we zijn. 

De volgende ochtend gaf ik Nederlandse les aan een groepje vluchtelingen vrouwen. We beginnen altijd met een rondje “hoe zit je erbij?” 

Eén voor één vertelden we elkaar wat er de afgelopen week gebeurd was in ons leven. Het was aangrijpend, ernstige zaken en ook heel goed nieuws. We voelden ons verbonden. Ik was als laatste aan de beurt en vertelde het verhaal van de val en de Kintsugi filosofie dat alles wat je meemaakt in je leven weer geheeld kan worden en je maakt tot wie je bent in grotere schoonheid. We deelden een kippenvel moment. 

Iedereen wil de vaas zien als hij af is.

Gerelateerd