19 juli 2017

OPA ET LABORA

Geschreven door Jan-Willem Nieuwenhuijsen
Inspiratie Jan-Willem Nieuwenhuijsen OPA ET LABORA

Dagje dierentuin

Vakantie. Met mijn kleinkinderen naar de dierentuin. Dagje alleen, oma is op stap. Ouders werken.

Apies van net 4, 7 en 9. Bidden dat je ze alle drie weer aflevert, aan het eind van de dag….. Zo mogelijk helemaal heel. Pleisters in de rugzak.

Een dagje dierentuin – een dagje existentiële keuzes….. Wie mag de route bepalen? Slaan we dieren over (geen pinguïn gezien …..). Wanneer een snoepje? Nee – eerst een appel (instructie van hogerhand). Draaien, draaien en nog eens draaien – onbeperkt voor telkens een euro in de draaimolen? Is een dure dag ook nog een leuke dag?

Van de dieren scoort het baby-olifantje het hoogst. Aandoenlijk trippel-grijsje naast (pas op…. soms bijna onder) de mamma- en de enorme oma- olifant. De meisjes van 4 en 9 zijn geheel vertederd. Jongen van 7 mist de vader. Niemand mist de opa.

Vader-olifant

Dan krijgen we les van een ouder echtpaar – over de rol van de vader-olifant, over het Europese-olifanten-dierentuinen-fok- en verplaats- beleid. (Heeft iemand eigenlijk al nagedacht over de gevolgen van de Brexit voor de Poolse olifant in Glasgow?). Kleinkinderen vinden het allemaal machtig interessant. Olifantenles van de bovenste plank.

Het leukste in de dierentuin zijn dus de andere mensen. Je kijkt je ogen uit. Dan begrijp je ook dat de dieren het vol kunnen houden. Niemand zo hoog op de poten als de giraffe. Niemand zo slank als de hinde. Niemand zo fris uit bed als de zebra. Niemand zo zelfverzekerd als de leeuw…..

Zachte pinguïn-knuffel

Met de kinderen over de berenbrug, door de hyena-tunnel, in de trapboot, wachten op ’t treintje – ijsjes, ruzietjes, praatjes, nee …. niet nog een ijsje, niet nog eens in die auto, nee….. geen zachte pinguïn-knuffel…… Geheel voldaan naar huis.

Opa et labora? Opa labora est ………

Gerelateerd