5 augustus 2021

Momenten op een zomerdag

Geschreven door Ida Rombach

Een felblauwe flits over de vijver naar de Grift. Daar is de ijsvogel weer in onze tuin. In het centrum van Zeist. Het kan niet mooier.

Verleden week met een fluisterboot over het Naardermeer. Flinke regenbuien, zon, harde wind. Wisselende wolkenluchten en alle tinten groen, veranderend met het licht. Water, rietvelden, berken, wilgen en prachtige lijsterbessen. Waterlelies, plomp, wilgenroosje, kattenstaart, lisdodde, egelskop, watermunt, dolle kervel, en veel meer. Een purperreiger vliegt over, er zwemmen futen, eenden. Een aalscholver vliegt voorbij. Ik vergeet de tijd én gisteren én morgen, helemaal blij en overrompeld door dit prachtige gebied.

We stappen even uit bij de aalscholverskolonie. Grote vogels, 80-100cm lang met een spanwijdte van 121 tot 149cm. Om dieper te kunnen duiken en langer onder water te kunnen blijven, laten ze hun verenpak nat worden. Om weer op te drogen, zie je ze vaak in een boom of op een paal zitten met uitgespreide vleugels. Wat zijn ze imponerend en vreemd langgerekt zo vlak bij.

Thuis op het nieuws enorme bosbranden en overstromingen, extreme hitte. In Siberië brandt een gebied zo groot als Nederland. De prachtige omgeving van Marmaris staat in brand. Mensen raken dakloos en zijn alles kwijt. Huisgenoten op de fiets door Duitsland komen thuis met schokkende verhalen over wat ze na de overstromingen zagen. Onthutsende beelden uit de hele wereld confronteren ons met klimaatverandering.

Allemaal momenten in mijn zomerdagen, die me én blij én ongerust maken. Dus, om in de actualiteit te blijven, laten we hopen dat er ook om de klimaatverandering tegen te gaan, vele nieuwe Peter R de Vriesen opstaan, om met al hun aanhang en daadkracht stappen te zetten en erger te voorkomen. Ook in onszelf.

Gerelateerd