24 oktober 2018

Mantelzorgende Sint Maarten

Geschreven door Ineke Ludikhuize

Sint Maarten

De schutspatroon van de stad Utrecht is Sint Maarten. Aangezien deze heilige binnenkort zijn naamdag viert, wordt er van alles georganiseerd. Een parade, debatten, lezingen, rondleidingen, een ‘mantel-evenement’ en activiteiten speciaal voor kinderen: er komt geen eind aan. Kijk maar op sintmaartenutrecht.nl

Maarten spreekt tot de verbeelding. Dat komt vooral door de bekendste legende over hem. Bij een stadspoort, zo gaat die legende, komt hij een bedelaar tegen, snijdt een stuk van zijn mantel af en geeft dat aan de bedelaar. Daarom wordt Maarten altijd in verband gebracht met hulp en steun aan mensen die het minder getroffen hebben in het leven.

Mantelzorger

Begin zeventiger jaren werd het woord ‘mantelzorg’ bedacht door hoogleraar ziekenhuiswetenschap Hattinga Verschure. Hij zocht (voor een leerboek verpleegkunde) een woord voor de zorg door naasten rond het ziekbed van een familielid of een vriend. Hij verbond de legende van de mantel van Sint Maarten aan de zorg: mantelzorg. Het is niet voor niets dat de jaarlijkse ‘dag van de mantelzorg’ aan de vooravond van Sint Maarten wordt gehouden.

Onbaatzuchtig iets doen

Het woord ‘mantelzorg’ werd pas bij het grote publiek bekend toen het door politici werd opgepikt als interessant begrip. De zorg is immers duur en mantelzorg is gratis, dus tel uit je winst. Ik houd niet meer zo van dat woord. Maar wel van gewoon onbaatzuchtig iets doen voor een ander. Voor elkaar zorgen is sinds mensenheugenis een prima concept. Elkaar inspireren om zo te leven, gevend en delend, is belangrijk. Ook al om nieuwe generaties ermee op te voeden. Dat kan in kerkelijk verband of zomaar op straat, bijvoorbeeld tijdens de Sint Maarten parade. Mij zult u er niet zien, want dit is voor mij als professioneel sprekende en schrijvende mantelzorger de drukste tijd van het jaar.

Gerelateerd