12 juni 2016

Levensvreugde

Geschreven door Florus Kruyne
Inspiratie Florus Kruyne Levensvreugde

Hij vertelde dat hij zich steeds minder thuis voelde in deze wereld. Hij was goed op de hoogte van het nieuws. Er is zoveel ellende en dat gaat maar door en het lijkt wel steeds erger te worden. Het had blijkbaar een groot gewicht gekregen in zijn huidige leven, misschien mede doordat hij zelf ouder en kwetsbaarder was geworden, minder weerbaar.

Wilde bloemen

We hadden het ook over vogels, bloemen en de bijenstand die zich lijkt te herstellen. We zijn  allebei natuurmensen. Ik was net terug van een vakantie in Transsylvanië waar het nog volop voorjaar was. Ik vertelde hem dat ik vooral foto’s heb gemaakt van wilde bloemen in de weilanden waar nog nauwelijks kunstmest wordt gebruikt. Het gevolg: een zee van uiteenlopende bloemen tussen het gras.

Oma

Mijn Oma zei het vroeger al: ‘vrijzinnigen hebben het alleen maar over vogels, bloemen en bijtjes’ met afkeer in haar stem. Ze kon de ernst van het evangelie niet rijmen met oppervlakkigheid en lichtvoetigheid die volgens orthodoxe protestanten kenmerkend was voor de vrijzinnige stijl van preken. Ze had in dit geval nog gelijk ook. De vogels, de bloemen en de bijen hebben inderdaad een ander soortelijk gewicht dan het evangelie of het wereldnieuws, maar zijn niet minder waardevol. Ik laat me naast de ernst van de gebeurtenissen, niet de vreugde ontnemen om de schoonheid en de frisheid van deze voorjaarsbloemen. Ik ben dan intens dankbaar voor alles wat ons geschonken wordt in deze bloemenpracht en nog veel meer.

Kuikens

Hij vertelde dat hij zo genoten had van het nest steenuilen in zijn tuin. Een deskundige had twee kuikens voorzichtig uit het nest gehaald om ze te ringen en hij was erbij geweest. Er was een foto van gemaakt, waarop te zien was hoe deze oudere man de twee uilskuikens in zijn handen had. Wat me trof was hoe hij naar ze keek, een mengsel van vreugde, verwondering en tederheid. Zijn diepe band met het leven werd zichtbaar.

Nogmaals Oma

Ik voel heel duidelijk: we mogen ons niet laten verpletteren of terneerdrukken door de aanhoudende stroom aan slecht wereldnieuws die dagelijks in onze huiskamer wordt afgeleverd. Het leven nodigt ons telkens uit om het op waarde te schatten, en onze levensvreugde te laten voeden in plaats van te laten verstikken. Het leven mag gevierd worden ondanks alles. En, zo zei mijn Oma ook altijd: gedeelde vreugde is dubbele vreugde.

Over Florus Kruyne

Florus Kruyne

Florus is emeritus-predikant van de Geertekerk

Gerelateerd