2 november 2017

#kwetsbaarheid

Geschreven door Pieter Bons en Roosmarijn Luiken

Posten in de groepsapp

Hoeveel zou die babykamer kosten die de buren net op Instagram hebben geplaatst #nursery #newborn #yay? Zitten die vrienden nou alweer zonder jou in de stad en moeten ze dat echt posten in de groepsapp? En is je plan om gewoon te gaan kamperen in eigen land nog even aantrekkelijk na het zien van de cocktails en de zeeschildpadden van je kennissen op Facebook? Een greep uit de onzekerheden waarmee social media je kan opzadelen. Maar dit soort fenomenen zijn niet nieuw in dit (digitale) tijdperk. Niet voor niets bestaan er spreekwoorden als ‘de vuile was buiten hangen’ en ‘het gras is altijd groener bij de buren’. We voelen ons er allemaal ongemakkelijk bij om eerlijk te zijn over ons leven naar anderen en zo lijkt het juist alsof we altijd achterlopen op de rest.

Alles meer moet zijn

Dit was een van de onderwerpen van de inspiratiedag van de jonge Remonstranten op zondag 19 oktober onder leiding van Floor Franck van de proefplaats. Hoe kunnen we ons staande houden in een maatschappij waar het lijkt alsof altijd alles meer moet zijn, het nooit genoeg is? Een kernwoord blijkt kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid

Onderzoek van Brené Brown (bekijk hier haar TED-talk) laat zien dat er grofweg twee groepen mensen bestaan: degenen die zich gezien en geliefd voelen en mensen waarbij dit niet het geval is. Het verschil zit hem met name in het cruciale punt of deze personen zichzelf goed genoeg vinden. Maar dat vereist kwetsbaarheid; authentiek durven zijn en accepteren dat de dingen anders kunnen lopen dan je van tevoren dacht. Het gebrek aan zelfwaardering leidt tot gevoelens van schaamte en schuld, wat jezelf en je relaties enorm in de weg zit.

Controle uit handen geven

Het zou mooi zijn als we ons weinig aantrekken van de promotie van onze collega of de mooie spullen van de buurvrouw. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! We kunnen snel gefixeerd zijn op specifieke doelen in plaats van op onze ontwikkeling en passies. Dit laatste kan helpen om de vanzelfsprekende ups en downs in het leven beter te verwerken of te beleven.

Paradoxaal genoeg neem je dus door de controle uit handen te geven en je kwetsbaar open te stellen naar anderen juist de regie over je eigen leven terug #kwetsbaarheid. Die levensles kan zo op twitter, of was dat nou juist niet de bedoeling…?

Gerelateerd