14 december 2022

Kerst gemeentebreed 

Geschreven door Lense Lijzen
Inspiratie foto: LL; “Kerstvoorbereiding in Schoonhoven” Kerst gemeentebreed 

In deze weken voor Kerstmis merk ik nog weer eens hoe breed onze gemeente is. Niet alleen wat betreft denken, dat is ons streven, maar ook qua regio. Bij bezoeken komt dit regelmatig ter sprake. Velen zijn verrast over de grootte van de regio. En dat kan ik me voorstellen. Ik heb het met de routeplanner even nagekeken. Van Lekkerkerk naar Amerongen is 72 km, van Soest naar Geldermalsen 52 km. Er zijn vast nog preciezere diameters te vinden maar deze vertellen al een heleboel. Meer nog vertellen alle verschillende landschappen binnen onze kerkgemeenschap. Daar zouden we wel eens een fotoreportage van kunnen maken of zelfs een rondrit kunnen organiseren. Of dat laatste nog met auto’s kan (mag) is misschien de vraag, maar als we met elkaar mee rijden moet het toch kunnen! Ik denk o.a. aan het gebied langs de Lek en de Rijn, de Utrechtse Heuvelrug, de Stichtse Lustwarande en de westelijke Betuwe. De verrassende rijkdom van rivieren, weidelandschap, bossen, de dorpen en stadjes rond het grote Utrecht, het is een prachtig ensemble. Ook bijzonder zijn de drie plekken waar in onze gemeente diensten zijn: Utrecht, Culemborg en Schoonhoven.   

De Stad Schoonhoven

In deze laatste plaats (en zeg in Schoonhoven vooral ‘stad’ en niet ‘dorp’) kom ik regelmatig waardoor ik de Lopiker- en Krimpenerwaard beter leer kennen. Een prachtig gebied, met als stromende leidraad de Lek. Ook deze week was ik er weer en de vrieskou maakt van alle weiden, sloten en bomen een prachtig schouwspel. Maar bij mijn werk gaat het natuurlijk vooral om de mensen die in al deze décors wonen. Betrokken mensen, inspirerende mensen, mensen die iets nodig hebben of kunnen geven, en vaak allebei. Zij zijn de breed denkende deeltjes van een gemeenschap die vrij in het geloof wil staan, die zoekt en verkent maar ook niet zonder bodem is. En dat is een groot goed! Meer dan we vaak beseffen, ook binnen onze landsgrenzen.

Zij is een moedige vrouw

Deze week zag ik nog eens de documentaire Houdt God van vrouwen? over Hilligje Kok-Bisschop uit Staphorst (2013) die strijdt voor een gelijke plaats voor vrouwen in orthodox-christelijk Nederland. Zij is een moedige vrouw binnen deze stroming maar dat wordt (werd) haar niet in dank afgenomen. Als het straks Kerstmis is, denk ik aan haar en alle mensen, in godshuizen en daarbuiten, voor wie het leven bepaald wordt door starre leiders. Machthebbers die geen oog hebben voor de menselijke maat, voor wie mensenlevens niet tellen. Als het straks Kerstmis is, denk ik aan Jezus; en aan alle kinderen, voor wie geen plaats lijkt te zijn.

Dat wij voor ieder een plaats in vrede creëren. Overal waar wij zelf wonen én daarbuiten.

Gerelateerd