26 mei 2022

Kerk te koop

Geschreven door Gerard van den Berg

Op mijn mobiel plopt een bericht binnen van mijn moeder: ‘Huis te koop’ staat er aan de bovenkant. Mijn oog valt op het adres en ineens besef ik dat dit geen huis is dat te koop staat, maar de kerk waar ik in mijn jeugd veel vertoefde. De rest van de dag word ik overvallen met herinneringen die aan dit gebouw kleven. Musicals waarin ik mocht zingen. Het verveeld samen met andere pubers rondhangen op de banken op het balkon van de kerk. De begrafenissen van familieleden. De uitwisseling met het Zuid-Afrikaanse koor Living Sound. Het is ook de kerk, die ik halverwege mijn pubertijd enigszins de rug toekeer om vervolgens geïnspireerd terug te keren en samen met mijn inmiddels overleden boezemvriend belijdenis te doen. Een gebouw dat qua historie in het niet valt bij de Geertekerk, maar het is vol van herinneringen.

Kerk als netwerkplek

Meer dan ooit tevoren realiseer ik me dat in deze kerk voor een belangrijk deel de basis is gelegd voor de rest van mijn leven. Al is het maar vanwege het grote netwerk dat ik daar als jongeling heb opgebouwd. Wekelijks vertoef ik in de sozen van zowel de Hervormde als Gereformeerde kerk om tussendoor op de zaterdagavond met dezelfde vrienden het nachtleven van Groningen te verkennen. In de kerk krijg ik ook de kans mij te ontplooien. Ik ben al snel hoofdredacteur van het jeugdblad en in een kerknachtdienst mag ik als verslaggever mensen interviewen over wat kerst voor hen betekent. Het gaat te ver om te stellen dat hier de basis voor mijn latere werk als journalist is gelegd, maar vormend is het zeker geweest.

Thuisbasis

Over een kleine maand mogen wij onze dochter dopen in de Geertekerk. In het besef en vertrouwen dat zij en haar grote broer in de kerk een thuisbasis mogen vinden, zoals ik dat zelf mocht ervaren toen ik voor het eerste de Geertekerk binnenstapte. Thuiskomen. Door het nieuws over de kerk uit mijn jeugd besef ik weer wat een weelde het is dat we dit unieke samenzijn in deze onrustige tijden met elkaar mogen ervaren. Dat we dit mogen doorgeven aan volgende generaties.

Gerelateerd