29 april 2020

It’s a party of one

Geschreven door Ineke Ludikhuize

Ain’t having any fun

If I want a party

It’s a party of one

Het zal aan mijn leeftijd liggen, maar ik ben nogal weg van de Rolling Stones. Op 23 april kwam er een nieuw nummer van ze uit (Ghost Town) en bovenstaande tekst komt uit dat (corona)lied over een spookstad waar het stil is en weinig tot niets meer gebeurt.

Het lijkt niet zo erg om even geen feestjes, etentjes en andere gezelligheid in je leven te hebben. Failliet gaan, werkloos worden, ziek zijn al of niet door het virus, eenzaam sterven: dat zijn nu problemen. Feesten komt wel weer.

En toch. Ik ben op (k)raamvisite geweest, heb op stoepen en in voortuinen gestaan om mensen te feliciteren en heb weer anderen per skypegesprek toegezongen. Vrienden kregen lintjes, maar er was geen ceremonie en geen feest. Het leven is, kortom, kaal en dor. Ja, je kunt ook zoom-feestjes of borrels organiseren en dat geeft een zekere gezelligheid, maar het haalt het niet bij de niet-digitale variant.

Daarom begrijp ik deze slotregels van Ghost Town heel goed. Ik zit al weken in mijn eentje allerlei feesten te vieren en daar begin ik behoorlijk genoeg van te krijgen.

Pasen op de bank thuis, hoe mooi de digi-diensten ook zijn, vond ik niks en met Pinksteren zal dat niet anders zijn. Ik sla me er wel doorheen, maar ik denk vaak aan de grote mensen en de kinderen die nu eenzaam als nooit tevoren in een (te)huis achter de geraniums zitten te wachten tot het leven weer gevierd kan worden. Daarom, lieve mensen, stuur kaarten, bloemen, taarten en andere verrassingen naar de mensen waarvan je weet dat ze met smart zitten te wachten op de tijd dat hun ‘party of one’ weer een feest met hun naasten kan zijn. Zorg dat er overal kleine eenpersoonsfeestjes gevierd kunnen worden. Zo krijgen we samen de Geest lekker aan het waaien.

Gerelateerd