16 november 2022

Integer

Geschreven door Fons van den Boogert

Onze hond heet Ientje. Ja, vernoemd naar de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales. Dat kwam zo. In 2000 zijn we in de binnenstad van Utrecht een B&B gestart omdat een klein stadshotel te hoog gegrepen bleek. Het beeld dat ons aanvankelijk voor ogen stond was een gastvrij pand met een robuuste hal waar een groot portret van Ien Dales gasten pontificaal verwelkomen zou. Maar die hotel-wens bleef een droom. Wel zijn we toen op bescheidener leest een B&B begonnen die Dales is gaan heten, net zoals mijn Atelier waar ik meubels maakte.  

De reden waarom we kozen voor deze politica als boegbeeld van ons bedrijf was de diepe indruk die ze achtergelaten had na haar vroege en onverwachte overlijden in 1994, midden in haar ambtstermijn. Bij haar begrafenis bleek hoe geliefd ze was gezien de enorme menigte die haar uitgeleide deed op het Domplein.  

Dales was iemand die zichzelf was en bleef. In haar voorkomen, in haar partnerkeuze voor een vrouw en in haar maatschappelijke betrokkenheid. Ze koos niet voor de gemakkelijkste weg en maakte zich daar niet altijd geliefd mee. Het meest bekend is ze tijdens haar ministerschap geworden door haar veelzeggende uitspraak: “een beetje integer bestaat niet”, toen ze dit thema onder de aandacht wilde brengen als toetssteen in het bestuurlijk bestel. Onder deze titel verscheen ook een boek van haar over het functioneren van de overheidsorganisatie, waarin ze haar persoonlijke bijdrage beschreef als “een leven tussen geloven en dienen”.  

Maar terug naar Ientje, onze blonde labrador met dalmatiër-bloed. Toen we haar 3 jaar geleden aanschaften als opvolger van haar 14-jarige moegestreden voorganger waren we op zoek naar een passende naam. De B&B en mijn voormalig atelier met de naam Dales waren al enige tijd ter ziele gegaan als gevolg van onze pensioengerechtigde leeftijd en de genadeklap die corona ons gastenverblijf toebracht. Als er geen Dales meer is dan moet Ientje haar herinnering maar levend houden, zo besloten we tenslotte met enige weemoed. Want kom daar nu nog maar eens om, een minister die integriteit in haar vaandel voerde en de overheid daarop aansprak, die als directeur van de Sociale Dienst in Rotterdam en staatssecretaris voor Sociale Zaken daadwerkelijk gaf om mensen aan de onderkant. Zo’n persoon moeten we levend en in ere houden. En dat doet gelukkig nu onze hond, in haar kunne een toonbeeld van integriteit, voorspelbaar en betrouwbaar, volkomen zichzelf, weet wat ze wil, gaat recht op haar doel af, geen dubbele agenda, bekommert zich niet om haar uiterlijk, bewandelt geen geitenpaadjes en weet niks van ‘geen actieve herinneringen’. Kortom net als haar naamgeefster: een dame uit één stuk.

Gerelateerd