4 oktober 2023

Inspiratie uit eeuwenoude feesten 

Geschreven door Jacoba de Vries

De meeste religieuze feesten vieren gebeurtenissen die in een ver verleden plaatsgevonden zouden hebben. Vaak keren ze jaarlijks terug en zijn er allerlei tradities mee verbonden. De meer filosofische gedachten achter de feesten kunnen zeer inspirerend zijn voor de wereld van nu, zowel voor persoonlijke levens als voor de samenleving. Deze week vieren de Joden Soekot, oftewel het Loofhuttenfeest. 

Soekot 

‘Vier dit feest in de zevende maand. Zeven dagen lang moeten jullie in hutten wonen, elke geboren Israëliet moet in een loofhut wonen, om jullie kinderen eraan te herinneren dat Ik de Israëlieten in hutten liet wonen toen Ik hen uit Egypte wegleidde’. (Leviticus 23: 41-43

Deze woorden in het Oude Testament vormen de basis voor Soekot. In de Joodse kalender begint het op 15 Tisri (in 2023 valt dat op 30 september) en duurt zeven dagen. Gedurende deze week leven Joodse families in een loofhut. Deze loofhut staat thuis of het is een gemeenschappelijke bij de synagoge. 

De loofhut herinnert aan de uittocht uit Egypte, zoals de Bijbeltekst zegt. In een breder perspectief zou je kunnen zeggen dat de loofhut de afhankelijkheid van de mens uitdrukt ten opzichte van de natuur en de geschiedenis. Door een week lang in een loofhut te verblijven, ervaren mensen opnieuw hun kwetsbaarheid en behoefte aan bescherming (Van Voolen 2017: 29). 

Inspiratie: feest van vertrouwen 

Het fascinerende aan Soekot vind ik dat het een ‘tussenfeest’ is. Het viert niet het resultaat, maar een vooruitzicht: de slavenij is achter de rug, maar het beloofde land is nog niet in zicht. Zo kan je dat ook in je persoonlijke leven ervaren, in het klein en in het groot. Je hebt besloten de baan op te zeggen waar je niet op je plek zat, maar je hebt nog geen nieuwe. Je hebt besloten een zware medische behandeling te ondergaan, maar bent nog niet beter. Je hebt besloten te vluchten, maar bent nog niet waar je wilt zijn. De Verenigde Naties streven naar vrede tussen de landen, maar dat is nog niet bereikt. Zoals dat bij Soekot gebeurt, kun je altijd vertrouwen vieren, of je dat nu uit God put, of uit iets anders. Ook als je kwetsbaar bent. Dat helpt om moed te houden en de kracht te vinden om verder te leven. 

Literatuur: Van Voolen, Edward (2017). Joods leven, thuis en in de synagoge. Amsterdam: Parthenon 

Foto: Wikipedia

Gerelateerd