26 juni 2018

Het mysterie van de pauzerende mens helaas ontrafeld

Geschreven door Jurjen Helmus
Inspiratie Jurjen Helmus Het mysterie van de pauzerende mens helaas ontrafeld

Ik heb een mysterie ontrafeld en ik ben er niet blij mee. En wellicht bent u na het lezen van dit blog ook niet blij, omdat ik de oplossing met u ga delen. Zap niet weg, want misschien  is er wel meer dan alleen een mysterie.

Het mysterie

Ik woon in Amersfoort, werk in Amsterdam, en ga met de trein naar het station. Voordat ik naar het station rijd breng ik eerst de kinderen naar school, zo rond 830. Dan stap ik op de fiets en soms kom ik rond 8:45 op het station aan zodat ik de trein van 8:58 kan nemen maar meestal heb ik een beetje pech heb en mis ik deze trein net zodat ik die van 9:10 heb.

Als ik dan toch iets vroeger aankom en ik naar beneden loop op het perron valt mijn ook op een heel vreemd schouwspel. Ik zie mensen wachten, op een pauze stand staan, maar niet op een plek die logisch is. Je kunt op de trein wachten ergens verderop op het perron meestal met je hoofd richting het spoor, maar dat doen ze niet. Nee, deze pauzerende mens staat op een gekke plek, onderaan de trap te wachten op het niets. Soms staart zij naar de telefoon, soms naar iets anders maar er is geen blik richting een aankomende trein. Er hangt daar ook geen bord met actuele vertrektijden of andere interessante informatie.

Al twee jaar sinds ik in Amersfoort woon vraag ik me af wat dit gekke schouwspel te betekenen heeft. Zijn het dezelfde mensen die wachten? Hebben zij wellicht iets met elkaar afgesproken, nee want ze hebben ook geen contact met elkaar. Er is niets dat hen bindt. Ze staan daar apathisch te staan in het niets wachten.

Het knaagt

Ik verwonder me, loop door en stap mijn trein in. Ik vraag me ook wel eens af of ik de enige ben die dit gedrag ziet, wellicht is het mijn beeld, mijn verwondering, is het iets wat anderen niet zien. Toch … het knaagt.

Enige tijd geleden, ik hield het niet meer, ging ik opzichtig de pauzerende mens observeren. Ik liep er omheen, dichterbij en zoals te zien maakte ik er ook een foto van. Dat was aanleiding voor enkele anderen om op mij af te stappen en hun verbazing te delen. Inderdaad, wat doen zij daar. Gelukkig, ik was niet alleen. Ook een conductrice kwam bij mij staan en vertelde dat zij dit ook niet kon verklaren. Is er dan niemand die hier een verklaring voor heeft. Jawel, die persoon was er en gaf de volgende uitleg.

In de ochtend begint het 40% kortingstarief vanaf 9:00, echter vanaf 8:55 wordt de korting bij het inchecken pas gerekend. De trein vertrekt om 8:58, waardoor inchecken aan de poortjes qua tijd onhaalbaar is. Wat deze mensen doen is door de poortjes lopen, dan direct weer aan de andere kant van de poortjes uitchecken zodat het inchecken geannuleerd wordt. Ze lopen naar het perron waar nog een incheckpaal staat (vanwege het overstappen van de valeilijn op NS) en checken daar vanaf 8:55 in en stappen de trein in.

Alles viel op z’n plek. Ik zie dit fenomeen soms, niet altijd, omdat ik soms op tijd ben maar vaak later. Ze wachten niet op de trein, maar kijken blijkbaar naar de tijd op het paaltje om te zien of ze al met korting mogen inchecken. Rationeel gedrag wat voor mij (met mijn abonnement niet van toepassing is).

Maar nu

Nu als ik op het station aankom en de pauzerende mens zie, merk ik bij mijzelf dat ik de schoonheid van het mysterie mis. Ik zie het nog wel, maar vind het nu logisch en oninteressant. Laat ze maar wachten voor de korting, ik doe mijn ding. Hopelijk zijn er nog mensen die zich wel verwonderen  over de pauzerende mens. En stiekem hoop ik dat ze het mysterie niet ontrafelen. Achteraf mis ik de bijna kinderlijke verwondering over wat mij toevalt. De verwondering is er niet meer, het begrip heeft het overgenomen.

In het algemeen is het misschien beter als we sommige mysteries willen oplossen. Misschien is het daarom ook wel fijn om naar de Remonstrantse gemeente in de Geertkerk te gaan. Daar mogen zoveel mysteries blijven zoals ze zijn.

Gerelateerd