28 mei 2021

Hé hallo, we zitten hier in een stiltecoupé!

Geschreven door Jaap Marinus
Inspiratie Sheila's @ Flickr.com - https://flickr.com/photos/sheila-/3619308651/ Hé hallo, we zitten hier in een stiltecoupé!

Ken je dat gevoel wanneer iemand in de stiltecoupé gaat zitten bellen? Je wilt er wel wat van zeggen, maar bent tegelijkertijd bang voor de reactie van de ander. De beller lacht ineens overdreven hard. Irritatie begint op te wellen. Na nog drie van die lachsalvo’s is irritatie boosheid geworden. De één zal in boosheid op de overtredende lacher afstappen, een ander kropt de woede maar op uit angst dat de beller boos wordt of je gewoon negeert.

Of je zoon of dochter maakt een rommeltje van zijn of haar kamer en de vaat belandt steevast op de eettafel en niet op het aanrecht, of nog beter: in de vaatwasser! “Ruim nou toch eens je kamer op lui varken,” ligt misschien voor de hand. “Je doet echt nooit iets in huis, wanneer neem je nou eens je verantwoordelijkheid?” Het is eruit voor je er erg in hebt, maar het kan ook echt anders.

Het zijn maar twee voorbeelden uit het dagelijks leven, maar met gewelddadige communicatie hebben we dagelijks te maken. Al was het alleen maar in ons hoofd. Een hoofd vol oordelen over onszelf, de ander, de situatie. In de eerste bijeenkomst van de workshop Geweldloze Communicatie, naar het bekende boek van wijlen klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg, bespraken we deze oordelen en de verschillende manieren van reageren.

Oefenen, oefenen, oefenen

Wat blijkt? We reageren vanuit onszelf maar al te gemakkelijk met een oordeel, verwijten, vergelijkingen of andere manieren waarin geweld schuilgaat. De truc? Behoeftes uitspreken, zonder oordeel. Dat klinkt makkelijker dan gedaan en de deelnemers kregen dan ook twee opdrachten mee voor thuis, zodat we met wat ervaring de tweede bijeenkomst kunnen bijwonen:

– Let eens op de taal naar jezelf toe. De woorden die je zegt, maar ook de gedachten die je hebt.

– Wees je bewust van je waarneming. Zie je de situatie zonder oordeel?

De workshop zit naar coronamaatstaven vol deze keer, maar ik raad u en jou van harte aan een volgende keer mee te doen. De workshop Geweldloze Communicatie wordt gegeven door Marieke van Andel en Maaike Hoffer. Een prettig duo met verstand van zaken én charisma om de juiste sfeer neer te kunnen zetten. Van harte aanbevolen!

Over Jaap Marinus

Jaap Marinus

Jaap is vernieuwingspredikant in Utrecht. Daarnaast is hij kartrekker en coördinator van De Leven - een gemeenschap van twintingers en dertigers rondom het vrijzinnige gedachtegoed van de remonstranten.

Gerelateerd