20 augustus 2021

Goed of zuiver? Dit nog en dat nog…

Geschreven door Marie Anne Dekker
Inspiratie ©Loesje Goed of zuiver? Dit nog en dat nog…

Ken je dat gevoel, dat je overloopt van allemaal dingen die móeten? Zo’n lijstje in je hoofd dat ongemerkt groeit en groeit. Niet alleen dat er dingen bijkomen maar ook dat die onderwerpen op zo’n lijstje zelf steeds groter groeien. Tot ze onwerkelijke afmetingen aannemen…

Het kan mij soms overrompelen, blokkeren ook en dan gebeurt er niks meer. Vreselijk, want dan hijgt dat lijstje nóg harder in mijn nek.

Zweepje

Soms gaat het van kwaad tot erger en vind ik een zweepje om mezelf mee te slaan. Denkbeeldig dan, maar toch. Waarom heb je dat niet eerder aangepakt, waarom vergeet je dat, waarom gaat dat niet vlugger? Of: wat dóe je nou eigenlijk de hele dag, moet je hier zo lang over doen, had je dat niet eerder kunnen doen…o jee, en dan is de cirkel al weer rond. Dan gaat het draaien en malen en ronddwarrelen en spoken. Vooral in de nacht als ik wakker word. Dan lijkt dat zweepje nóg actiever…

Het lijkt wel nooit goed genoeg. En dan opeens gebeurt er iets. Iemand vraagt wat ik dan allemaal doe op een dag, of – nog behulpzamer – iemand zegt dat ik toch zoveel doe op een dag. Het hele lijstje (of in ieder geval een groot deel ervan) spat als een zeepbel uit elkaar. Ik sta erbij en kijk ernaar en ik verbaas mij. Verbaas mij over de dingen die zó groot hebben kunnen groeien, zich zó tot plaaggeest hebben kunnen ontwikkelen. Hoe heb ik dat nou kunnen laten gebeuren? Nee, nee, niet weer dat zweepje!

Hoe groot zijn ze écht?

We praten over de lijstjes-dingen. Ik bekijk ze eens goed. Een kaartje sturen, even bij die langs, een telefoontje plegen, ook veel onaffe dingen. Hoe groot zijn ze écht? Maar ja, iedere keer schrijf ik ze over op een nieuw lijstje… zo vermenigvuldigt het zich wellicht. Dan de groot-gegroeide-dingen: voorbereiden voor de schilder die komt, de kampeertocht die eraan komt, o help en ook nog een blog schrijven.

Samen staan we stil bij de dingen en praten erover. En hoezo is het allemaal niet goed genoeg wat ik doe? Ze zegt: “Hou eens op het allemaal goed te willen doen. Doe het zuiver, heilzaam.”

Ik ga aan de slag en …o wonder, de blog is al geschreven!

Gerelateerd