19 april 2018

Gewone uren

Geschreven door Florus Kruyne
Inspiratie Florus Kruyne Gewone uren

Dat je een ogenblik van vreugde vindt

‘Er zijn veel meer gewone uren in het leven dan ongewone. Geluk betekent dat je een ogenblik van vreugde vindt in die gewone uren’ zegt Haemin Sunim een Koreaanse monnik.
Het is niet gewoon dat Poetin en Trump de wereld in een klap zo gevaarlijk maken. Het is niet gewoon dat er zoveel plastic drijft in onze oceanen. Dat is uiterst verontrustend.
Ik breng de dagelijkse plastic naar de daarvoor bestemde plastic zak. Net als vele anderen probeer ik bewust te leven. Als het tijd is voor massaal protest, zullen we de straat op gaan.

Lichtblauw eierschaaltje

Ondertussen voltrekt zich het voorjaar in hoog tempo. Dat versterkt een besef van ‘nu’. Voordat je het weet is het al weer voorbij. De bloemblaadjes van de magnolia vallen al. Kikkerdril ligt te wachten in de sloot. Nog even en de eitjes komen uit. Een lichtblauw eierschaaltje op mijn pad verraadt de geboorte van een vogeljong. De kievietsbloemen zijn er weer. In een oogwenk zijn ze opgeschoten met hun hangende bloemen. Nu moet ik er zijn. Nu mag ik het leven inademen en het voorjaar in me opnemen. Van dag tot dag. Nu of nooit. Geen spectaculaire dingen, geen rampzalige, noch ‘hemelse’, alhoewel de verrukking is niet ver. Dit nieuwe ontluikende leven voor onze voeten, voor onze ogen en andere zintuigen.

Groetende mensen

In de gewone uren. Groetende mensen, een praatje hier en daar. Een glimlach die wordt beantwoord. Aandacht, vriendelijkheid, omgaan met onvriendelijkheid en tegenslag. Erboven blijven staan en er niet onderdoor gaan. Verbinding houden met de levensvreugde. Wat is ons leven anders dan de vreugde te ontdekken en soms op te zoeken in al die gewone uren van ons gewone, kostbare leven?

Over Florus Kruyne

Florus Kruyne

Florus is predikant van de Geertkerk

Gerelateerd