7 augustus 2019

Geertekampeer

Geschreven door Timo van Kempen
Inspiratie Reekalf in het groen (webblog van Kampeerboerderij de Baankreis) Geertekampeer

Lang heb ik me er tegen verzet om tijdens het rijden de moderne navigatietechnologie te gebruiken. In het dashboard van auto’s zie ik tegenwoordig ingebouwde beeldschermen. En smartphone-houders om tijdens het rijden je blik op de routeplanner te kunnen houden.

In mijn jonge jaren ging ik soms op liftvakantie. Dan ging ik vroeg langs de uitvalsweg van Haarlem staan en wist ik niet waar ik diezelfde dag terecht zou komen. Het leven in de jaren ’80 is in mijn herinnering minder maakbaar dan tegenwoordig het geval lijkt. In die tijd was het misschien ook makkelijker om te durven vertrouwen op de goede afloop van bijvoorbeeld een liftvakantie.

… anderhalf uur rijden van Utrecht…

Drie jaar geleden raakte ik tijdens een nachtelijke rit naar de Ardennen eens via een wegafzetting en omleiding verzeild in het centrum van Luik. Na twee uur was ik er nog steeds niet uit en ik kwam vele uren later verwacht op de plaats van bestemming. Welke die plaats dat zou worden, had ik overigens slechts bij benadering gepland. Waar je ook neerstrijkt in de natuur van de Ardennen, het is er altijd fijn om te zijn.

Dichter bij huis in Nederland bestaan natuurlijk ook bijzonder mooie plekken. Op anderhalf uur rijden van Utrecht bijvoorbeeld ligt Kampeerboerderij De Baankreis. Rond het middaguur van vrijdag 5 juli stond ik op het punt van vertrekken toen ik mezelf bedacht dat mijn telefoon nog boven op de oplader lag. Met navigatieapp en al. De tijden zijn veranderd en ik ga uiteindelijk toch met de tijd mee.

…zag ik een vonk…

Toen ik de oplader los trok, klonk er een klap, zag ik een vonk en keek ik in een zwartgeblakerd stopcontact. Het bleek geen doorgeslagen stop want het hele huis zat zonder stroom. Het bleek iets met de aardlekschakelaar. Op de valreep van mijn vertrek naar de Geertekampeer 2019 moest ik op zoek naar een monteur. Al met al ik stapte ik ruim twee uur later dan gepland pas in de auto.

Maar verzekerd van een goede navigatie zou mijn reis alsnog voorspoedig verlopen. Ik was nog maar nét onderweg toen de eerste filemelding op mijn scherm verscheen. De groene cijfers van de verwachtte aankomsttijd werden rood en met iedere minuut rijden werd de aankomsttijd vijf minuten later. Op gegeven moment kleurde de route op mijn beeldscherm rood hetgeen zoveel betekende als stilstaand verkeer.

…groen van de … de Geertekampeer

Uren later dan gepland kwam ik in het groen van de kampeerboerderij en de Geertekampeer. Een bestemming en reis zo dicht bij huis mét navigatie bleek eigenlijk net zo onmaakbaar en voorspelbaar als mijn liftvakanties vroeger. Ondanks alle moderne technologie.

De dagen daarna brachten een oase van rust en ongedwongen samenzijn. Georganiseerd vanuit de Geertekerk konden we ons vertragen in een natuurlijke omgeving en ongedwongen samenzijn. Het werd een goede langgerekte afloop van een wonderlijk verlopen reis. Van harte aanbevolen voor volgend jaar.

Gerelateerd