20 juli 2016

Eenzaam

Geschreven door Ineke Ludikhuize
Inspiratie Travel.blog.nl Eenzaam

‘Ben je eenzaam?’ ‘Ga je alléén op vakantie?’ ‘Is het niet stil nu thuis?’ Sinds mijn partner is overleden word ik overspoeld met dit soort vragen. Het antwoord is: ja, ja en ja. De vraag die ik er voor mezelf meteen bij stel: is het erg?

Nee, het is niet erg om je een tijdje eenzaam te voelen. Het overkomt iedereen. Je relatie gaat uit, je wordt ontslagen, je verhuist naar een plek waar je niemand kent: er zijn veel situaties te bedenken waardoor je je ineens eenzaam kunt voelen. Meestal is dat tijdelijk en kom je er wel weer doorheen. Eenzaamheid hoort gewoon bij het leven. Het bestaan stelt je nu eenmaal voor opgaven, vragen en moeilijkheden, die je diep eenzaam kunnen maken.

Elk nadeel …

Eenzaamheid biedt je de mogelijkheid voor innerlijke groei. De meestal tijdelijke, schrijnende toestand kan vruchtbaar zijn. Je leert nog eens iets over jezelf en je (on)mogelijkheden. ‘Elk nadeel hep z’n voordeel’ heb ik van Cruyff geleerd.

Eenzaamheid is pas een probleem als je het gaat ervaren als een aanhoudende last. In stilte schreeuw je om iemand die de last van je afneemt en met wie je kunt delen wat je werkelijk bezighoudt. Als je zo lijdt aan eenzaamheid heb je andere mensen nodig die aandacht geven, begrip tonen, bemoedigen en je weer vooruit helpen.

Elk jaar is er ‘de week van de eenzaamheid’ om aandacht te vragen voor deze groep. Want helaas blijkt het niet een klacht waarmee je naar de dokter gaat. Huisartsen krijgen mensen op hun spreekuur die allerlei klachten hebben, maar niet erbij vertellen dat ze zich zo eenzaam voelen. Ze durven dat niet toe te geven. Misschien krijgen ze pillen van de dokter vanwege hun klachten, maar die helpen niet tegen eenzaamheid.

Wat helpt…

Wat ook niet helpt, zijn activiteiten die af en toe voor eenzamen worden georganiseerd. Daar worden mensen juist nog eenzamer van. Wat wel helpt is om het probleem structureel aan te pakken. Dus zorgen voor blijvende veranderingen in het leven van eenzame mensen. Een van de dingen die goed helpen, is het doen van vrijwilligerswerk. Eenzame mensen die dat gaan doen, knappen er vaak zeer van op. Wat ook helpt, is het lidmaatschap van een kerk. In die groep komt problematische eenzaamheid veel minder voor.

Binnenkort stap ik in mijn eentje op de fiets en ga op vakantie. Niet zielig, niet erg, geen probleem. Ik hoop onderweg veel te leren.

Gerelateerd