3 oktober 2017

Eenvoud

Geschreven door Florus Kruyne
Inspiratie Rinus Gerlofsma Eenvoud

Ingewikkeld

Ons leven is gecompliceerd. Er is veel wat je aandacht vraagt. En even een kink in de digitale kabel en je hele leven staat bijna op z’n kop. De huisarts willen spreken, nog zoiets ingewikkelds. Alle menu’s en verwijzingen worden als drempels opgeworpen. Bij noodgevallen: Druk dan op 1. Maar ben je nu een noodgeval of niet? En dan hebben we het niet over de grote dingen in een uiterst gecompliceerde, onvermijdelijke maar ook breekbare samenhang van alles met alles.

Meer kunnen

En je moet ook steeds meer kunnen, over veel zaken een mening hebben, goed geïnformeerd zijn, op allerlei gebieden keuzes kunnen maken. Van al of niet toets nummer 1 in drukken tot een levenspartner kiezen, tot een eigen levensrichting bespeuren die niemand je kan wijzen. Ook het aantal vaardigheden op digitaal gebied die van je verwacht worden om een beetje mee te kunnen komen, is explosief gegroeid. Een postzegen plakken of een postcode in het postcodeboek kunnen vinden is bijna uit het stenen tijdperk.

Verlangen

Ik fietste een paar dagen geleden naar huis en passeerde een vader en een dochter van een jaar of 10. En wat deden ze? Ze zongen samen, een kinderliedje, luidkeels. Wat leuk, dacht ik, gewoon samen zingen. Hoe ongecompliceerd, binnen handbereik, eenvoudig! Naar die eenvoud verlang ik.

Noodzaak

Niet alleen is onze wereld gecompliceerd, maar wijzelf ook. Ons brein is een vernuftig en wonderbaarlijk universum op zichzelf. En we maken de dingen ook nog eens gecompliceerd door onze gevoeligheden, emotionele reacties en kortzichtigheid.

Eenvoud is geen overbodige luxe, maar iets wat onze ziel nodig heeft. Het is levensnoodzaak, anders worden we overbelast, uit elkaar getrokken, platgeslagen. Een-voudig worden, wegstrepen, minderen, tot de kern komen, het belangrijkste uitfilteren en dat in ere houden.

De wind

Van al het boeiende wat we in de zomervakantie meemaakten, was het de wind door de bomen om het huis waar we verbleven die ons trof en goed deed. Die wind bracht een bijna magische rust met zich mee. Ik had het niet verwacht. En zo zult u ook van die momenten kennen waarin het wonder van het leven even voelbaar wordt, in alle eenvoud.

Over Florus Kruyne

Florus Kruyne

Florus is predikant van de Geertkerk

Gerelateerd