22 februari 2023

Een persoonlijke overgangsrite 

Geschreven door Jacoba de Vries
Inspiratie Foto: Engel Pluck Een persoonlijke overgangsrite 

Rites de passage 

Sommige wetenschappers in het veld van de rituele studies claimen dat er in de hedendaagse samenleving een rituele leegte bestaat. Zij stellen dat het met name ontbreekt aan zogenaamde rites de passage, rituelen die bijvoorbeeld de overgang van de ene naar de andere levensfase accentueren. Onlangs heb ik ervaren hoe louterend een overgangsrite kan werken. 

Rituele stenen 

Een goede vriend had voor mijn zesenveertigste verjaardag een bijzonder cadeau. We stonden op een stenenstrandje van het Oost-Duitse eiland Rügen. De krijtrotsen vingen de laatste zonnestralen op. Hij vroeg me om 45 stenen te verzamelen, voor iedere leeftijd die achter me lag één. Ik zocht stenen van verschillende formaten en legde ze op een grote kei. Toen vroeg hij me ze om de beurt in de zee te werpen. In stilte. Eerst pakte ik een steentje dat hoorde bij mijn eerste verjaardag. Natuurlijk wist ik niets meer van dat jaar, maar ik dacht aan wat mijn ouders me hadden verteld. Bij ieder jaar stond ik stil bij de dingen die gebeurd waren: het spel met de vriendinnetjes op de basisschool, de brand die onze woonboerderij verwoestte in mijn puberteit, de geboorte van mijn dochter. Ik dacht aan mensen die belangrijk voor me waren geweest en overleden waren. De steen voor het jaar waarin mijn moeder stierf gooide ik niet in het water, maar legde ik op een kei die in zee stond. Over een moeilijke periode toen ik begin dertig was, bleek ik nog woede te voelen. Met een stevige worp gooide ik een steen kapot tegen een andere steen. 

Echt zesenveertig 

Zo nam ik in de avondzon mijn leven door, zoals ik dat tot nu toe geleefd had. Tegelijkertijd nam ik met de rite afscheid van fases en gebeurtenissen die achter me lagen, maar me wel hadden gevormd.

Ik gooide nog één steen in de zee. Op naar de toekomst. Nu was ik echt 46.

Gerelateerd