2 november 2017

Wie de dood heeft meegemaakt, weet wat leven is

Geschreven door Liesbeth Orthel
Inspiratie David Schwarzenberg Wie de dood heeft meegemaakt, weet wat leven is

Plons! Niet gehinderd door enige kennis of kunde ben ik eind september in het Requiem van Brahms gedoken. Eens kijken of ik dat kan, een wat moeilijker stuk zingen. RQ2017, dit project van Maarten van der Bijl leek een mooie gelegenheid: kundige begeleiding, voldoende repetities en een heel cohort ongetwijfeld meer ervaren koorzangers om mij heen om me op te stuwen in de vaart der volkeren. Als het dan nog niet lukt….

Een Requiem, kan het niet wat vrolijker zal je zeggen. Aangezien het mij niet ging om de tekst maakte het stuk ook niet per se uit, als het maar iets bekends was. En toen de verrassing: geen gebeden voor het zielenheil van een overledene, maar prachtige melodieën die verdriet, vragen, twijfels en hoop van de ‘achterblijvers’ verwoorden, van jou en mij.

Wie de dood heeft meegemaakt, weet wat leven is

Hoe is dat voor jou als iemand wegvalt? Herinneringen, alle dingen die je samen hebt gedaan. Verdriet, omdat je nooit meer samen iets zal ondernemen. Dankbaarheid en blijdschap over wat je samen hebt gehad. In het begin is er één groot gat en voel je alles wat er niet meer is, het verdriet hartverscheurend; later wordt het gefilterd. De scherpe kanten verdwijnen langzaamaan. Je leven gaat door, je perspectief verandert. En dan is daar ook dat ene punt: óók jij gaat dood. En dan? Wat zal er gebeuren? Wat laat jij achter? Wie zal er aan jou denken? Zal je gemist worden? Van die vragen die iedereen zichzelf wel eens stelt.

Leren leven met de dood

Gek idee, dat alles gewoon door gaat als jij er zelf niet meer bent. Net zoals er mensen voor jou waren, zullen er mensen na jou komen. De bomen zullen gewoon weer uitlopen en bloeien, zoals jij het je hele leven hebt zien gebeuren. Is dat eng of is dat een geruststelling? Dat is voor iedereen anders denk ik, maar het is iets waar je op kunt vertrouwen.

Dit Requiem is niet somber, de melodieën zijn wonderschoon en ondersteunen de betekenis van de teksten. Ik kan het niet helpen, de afgelopen weken heb ik mij laten meevoeren op de woorden van het Requiem. De woorden over de eindigheid van dit leven klinken door in mijn hoofd, ze maken mij weemoedig, maar het maakt ook dat ik intens geniet van het leven. Ik ga door op mijn eigen weg. Geen angst op dit moment, er dwarrelen muzieknoten en teksten in mijn hoofd. Ze helpen mij het leven te waarderen. Nu die uitvoering nog.

Kom je luisteren op 4 november? We zingen in de Jacobikerk  www.RQ2017.nl 
Kaarten (8 / 15 / 25 euro) zijn in de voorverkoop goedkoper dan aan de zaal!

 

Gerelateerd