9 maart 2023

ChatGPT

Geschreven door Claartje Kruijff
Inspiratie Foto van www.rnz.co.nz ChatGPT

Een van de ontwikkelingen die mij bezighoudt ook in ons vak is de ChatGPT. ChatGPT is een prototype van een robot, een chatbot met kunstmatige intelligentie en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een (menselijke) gebruiker. 

Onze organist/cantor Maarten van der Bijl typte laatst voor de grap mijn naam in met een onderwerp erbij en er rolde zo een preek uit. Een keurige preek zou je kunnen zeggen. Met mooie zinnen en een taalveld dat niet ver afstaat van het mijne. We hebben er om gelachen maar ik schrok er best even van: wat betekent dit? Voor onze toekomst? Ons vak? Hebben we zelfs voor dit deel van ons werk geen mensenhoofden en -harten meer nodig? 

Ik voelde het niet 

En tegelijkertijd voelde ik niks. De preek was keurig. Het klopte. Maar er zat geen gevoel in. Geen worsteling achter. Geen hakkelen en stotteren. Geen steen in de vijver. Geen witregels. Geen vijf voorafgaande versies. Ik had vroeger een romantisch, filmisch beeld van schrijven. Achter de typemachine, proppen verfrommeld papier op de grond van eerdere versies. Een glas whiskey, of koude koffie op het bureau, een sigaret uit de mondhoek naast een volle asbak. 

En nu, typen we het in en krijgen we het direct en ‘af’ terug. 

Nick Cave: data lijden niet 

Nick Cave schrijft aan een fan die de naam van Nick Cave heeft aangeleverd aan de chatbox en keurig een song à la Nick Cave terugkreeg: ‘Sorry maar ik deel je enthousiasme niet. Algoritmes kunnen geen stap terug doen, vertragen niet. Algortimes voelen niet. Data lijden niet. Kunstmatige intelligentie gaat alsmaar harder en sneller en heeft geen begrenzingen. De kunstenaar worstelt met zijn eigen tekortkomingen. Daar ontstaat iets. Een nieuw idee vraagt om mijn menszijn en alles wat daar bij komt kijken, en op een gegeven moment zullen dat idee en ik elkaar vinden.’ (vrij vertaald) 

‘Dank dus voor dit lied maar ik vind het bullshit’, gaat Cave verder om te eindigen met, ‘alhoewel, één regel uit dit lied spreekt me wel aan: ‘I’ve got the fire of hell in my eyes’ en dat is dan weer waar. Ik heb het vuur van de hel in mijn ogen – and dat is ChatGPT.’ 

Nick Cave heeft zich aan deze nieuwe ontwikkelingen gelaafd en gescherpt. Met een glimlach kan ik, geïnspireerd en opnieuw uitgedaagd, weer verder. 

Mijn moeder heeft nog een oude typemachine, wie weet kan ik die binnenkort weer in gebruik gaan nemen.

Over Claartje Kruijff

Claartje Kruijff

Claartje Kruijff is predikant bij de Remonstrantse Gemeente Utrecht, Geertekerk

Gerelateerd