26 oktober 2016

Behang

Geschreven door Alleke Wieringa
Inspiratie Behangwereld Behang

 

Op donderdagmorgen draait van oudsher een bijbelkring in de Geertekerk. Er staat altijd een aspect van de bijbel centraal. Maar we avonturen er ook omheen en bestuderen de boeken die het net niet gehaald hebben om in de bijbel te ‘mogen’. We zitten altijd in de bibliotheek – thans Zuidfoyer.

Bach

Regelmatig zit op donderdagmorgen ook de Bachvereniging in de Geertekerk. De kerkzaal is hun repetitieruimte. Dat betekent: zingen, musiceren, overleggen, orgel en klavecimbel stemmen. In- en uitloop en gezelligheid in de koffiekamer, thans Cannemanfoyer.

In het verleden werd de bijbel weleens overstemd door Bach. Konden we elkaar niet verstaan, want die Cannemanwanden waren wel imposant, maar ze hielden geen enkele decibel tegen.

Vorig seizoen tijdens de verbouwing moesten we helemaal schipperen omdat niet steeds alle ruimtes beschikbaar waren.

Wij verhuisden naar predikantenkamer – thans Arminiuskamer. Hutje Mutje Mopper. Maar: kaars op tafel, de boeken en de koffie en het ging. Gelukkig vielen de Bachrepetities en de bijbelkring niet altijd samen.

Verbouwing

Maar afgelopen donderdag was het wel weer zo. De verbouwing is achter de rug. En dit keer waren we welbewust proefkonijn. Om te kijken of zij last van ons hadden of wij van hen.

We namen plaats in de ex-bieb. De nu-Zuidfoyer is groter en wordt door een strakke glazen wand van de kerkzaal gescheiden. Canneman is tactisch verhuisd en prijkt nu sfeervol tegen de voormuur van de kerk. Het is prachtig geworden.

Er staat een sjieke eiken tafel – waar de oude leunstoelen om heen passen.  Passend voor ons gezelschap waarvan enkelen al op eerbiedwaardige leeftijd zijn aangekomen.

Op de achtergrond horen we hoe het klavecimbel gestemd wordt, en later het kistorgeltje. Later horen harmonieus gezang van cd-kwaliteit, dat echter steeds gestopt wordt, want het is een repetitie.

Hemels

Na afloop kwam de vraag: én hadden jullie last van de muziek?

Nee, reageerde iedereen. Iemand zei:  ‘Het is net als bij mij thuis. Daar heb ik ook de hele dag radio 4 aan. Het is hetzelfde muzikale behang, eigenlijk’.

Je zal maar zulk behang hebben! Wel, wij hebben dat in de Geertekerk!

En uiteraard willen we de Bachvereninging niet beledigen – we willen er alleen maar mee zeggen dat wat we hoopten: dat de wanden geluiddempend zouden zijn, dat dat goeddeels uitkomt. Helemaal geluiddicht zijn ze niet, maar voor wie Radio 4 gewend is……..

Ik sluit overigens niet uit dat ik zo tegen Pasen de les zo af en toe zal stilleggen en de deur op een kier zetten, zodat we even kunnen genieten van Bachs hemelse klanken!

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke Wieringa is predikant van de Geertekerk

Gerelateerd