9 januari 2024

Warme trui uit de kast !

Geschreven door Beppie van der Waal

Het idee voor deze tekst ontstond toen een gemeentelid de aandacht van de diaconie vestigde op Warme truiendag!! 

Een aantal jaren geleden dacht ik dat ik wel genoeg warme truien had. De winters waren niet meer zo koud en ik kon wel toe met wat ik had. Bovendien had ik me voorgenomen, dat ik eens een tijdje geen nieuwe kleren zou kopen. 

Vorige week werd echter duidelijk, dat ik mijn groene voornemen van toen niet waar had gemaakt. Opeens had ik er vorige week een nieuwe trui bij, een zelfgebreide, warme trui! De warme trui met sjaal en muts voor onze kleindochter van bijna drie, die ik op verzoek van onze zoon had gebreid, was ook klaar. Dat laatste was prima, want zij is natuurlijk nog in de groei. Ik niet meer………. 

Heb ik die warme trui nou echt nodig? Zelf denk ik van wel, maar hoe ‘verklaar’ ik dat? 

Warme trui

Al een aantal jaren zetten we de verwarming in huis ’s winters niet zo hoog, maar sinds vorig jaar is er nog een graadje af gegaan. Dat is wel even wennen als het herfst wordt en daarna nog wat frisser, maar het lukt. We merken dat er een paar dagen overheen gaan en dan zijn we er aan gewend! Daarbij helpt een comfortabele trui wel, vooral als je even stil zit om een stukje als dit te schrijven. 

Daarom moest er toch een nieuwe trui gebreid worden, liefst van echt wol. Nu ben ik er blij mee, want het wordt echt gevoelig kouder deze week. Dat merk je toch, ook lijkt het erop dat je gewend bent aan minder warm in huis. 

Grappig is wel, dat ik zaterdag 6 januari de breisels voor kleindochter Vita op de post deed, dat we zondag 7 januari in de kerk het bordje Groene Kerk bevestigden en groene voornemens deelden door ze op kaartjes te schrijven en aan een tak te hangen. Eén van de voornemens was: de verwarming een graadje lager. 

En …… maandagmorgen kwam er dus van een gemeentelid een bericht binnen bij de secretaris van de diaconie om onze aandacht te vestigen op Warme truien dag! Het vuurtje is aangestoken……. 

Warmentruiendag weetjes

Al langer bekend misschien bij sommigen van ons, maar goed om als idee aan te reiken of weer even op te frissen. 

Een paar weetjes: 

  • Aanleiding is het Kyoto protocol dat februari 2005 in werking trad 
  • In 2006 begonnen acties met dit thema in Nederland, in Zuid-Holland. 
  • Sinds 2007 heeft ook Nederland een landelijke Warmetruiendag 
  • Dikketruiendag startte in Vlaanderen met een oproep om de verwarming ten minste één graad lager te zetten en een warme trui aan te doen. De klimaatwinst is: besparing van 6 % energie per graad 
  • Als heel Nederland slechts één dag de verwarming een graadje omlaag zet, spaart dat 3,6 miljoen m3 gas uit, zo rekende Milieu Centraal uit: 3,2 miljoen euro en 6,4 miljoen kg CO2. 

In 2024 is Warme truiendag op 2 februari. Vóór die dag hebt u nog een paar weken om die leuke, bijzondere, zelfgebreide, verwassen, gerepareerde, warme trui op te zoeken. Maar misschien zoekt u hem al eerder op nu het buiten vriest. En zondag 4 februari ……… doen we allemaal een warme trui aan naar de kerk? 

PS. Op de kaart die ik bij de trui voor Vita voegde heb ik geschreven dat haar trui een echte wintertrui is, de stippen op haar trui lijken op sneeuwvlokjes (zie de foto). En terwijl ik dit stukje schreef dwarrelden er een paar sneeuwvlokken langs ons raam op maandag 8 januari. 

Beppie van der Waal van de Diaconale Commissie


De diaconie organiseert op 18 januari een avond; kom jij ook?

Gerelateerd