21 december 2017

Vieren

Geschreven door Corrie Vos
Advent Tero Vesalainen Vieren

Toen ik over het woord vieren nadacht kwam bij mij op: wat is vieren en waarom vieren we? Om te beginnen vieren we het leven. Dat begint al bij de geboorte van een nieuw mensenkind. Wat is vieren? Voor mij betekent vieren stilstaan bij de verwondering van het nieuwe leven. Of dat er bij je verjaardag weer een jaar voorbij is, waarin je positieve en negatieve ervaringen hebt opgedaan en waar je van geleerd hebt of niet. En ook dat je na vele jaren huwelijk nog bij elkaar bent en de liefde nog steeds met elkaar deelt ondanks hoogte- en dieptepunten in je huwelijk. Een liefde waarin je je opoffert voor elkaar, maar waarin je elkaar ook zoveel “rijkdom” kunt geven, waarin je liefde geeft en liefde krijgt. Ook dat vieren we samen. De betekenis van vieren kan ook heiligen zijn. Bijvoorbeeld in de hoogmis, daarin viert men de mis. In Lourdes heb ik de viering aan de grot meegemaakt. De grot waarin een verschijning te zien was aan Bernadette. Dat zou Maria geweest kunnen zijn en dat voel je ook, je voelt dat dit een liefdevolle plek is. Ook vieren we in Lourdes de lichtprocessie. In verwondering…. Dat er altijd weer licht komt aan het eind van de duisternis.

Vieren doe je vooral samen

Maar wat we ook vieren……we doen het meestal samen met anderen, met elkaar. Ook Kerstmis is zo’n viering die je samen met familie, vrienden of kennissen, of buren viert. Maar wat als je niemand hebt? Geen familie meer of vrienden, heb je dan een eenzame Kerst? Ben je dan zielig? Juist met Kerstmis vieren we dat het leven een geschenk is en dat we als mens best kwetsbaar zijn. Ik las de column van Jean-Jacques Suurmond, predikant, waarin hij zegt: “God komt niet in de wereld als een machtig krijger of onaantastbare engel, maar in de baby Jezus.” Weerlozer kan niet. In je alleen-zijn blijk je ineens veel krachtiger dan gedacht, juist als je kwetsbaar bent of ziek dan komen de herders in de vorm van aandacht, bloemen of hulp. Je bent niet zielig maar sterk. Dan blijkt plotseling dat er nog mensen aan je denken, je bent niet alleen.

Niemand zou alleen moeten zijn, als hij/zij dat niet wil. Er komen ook steeds meer initiatieven van groepen mensen die bijvoorbeeld voor singles en/of buren iets gezelligs organiseren met Kerstmis zodat je niet eenzaam hoeft te zijn en je samen Kerstmis kunt vieren en in verwondering bij elkaar kunt zijn in de warmte van het licht. En dan vieren we het feest van het Licht!

Gerelateerd