4 december 2020

Tijd en bezinning

Geschreven door Ida Rombach
Advent A_Different_Perspective via Pixabay Tijd en bezinning

De adventtijd is begonnen, tijd voor inkeer en bezinning en vol verwachting uitkijken naar wat komen gaat. Een vaccin voor iedereen, een andere kijk op de economie en samenleven? Deze adventtijd heeft ook een rouwrandje van 1,5 m afstand, een maximum aantal bezoekers en een wereld vol geweld. In de adventtijd en het kerstfeest daarna voelen we ons misschien nog meer dan anders verbonden met de wereld om ons heen, met elkaar en ook met onze herinneringen aan andere tijden die hieraan vooraf gingen.

Daarover nadenkend bedenk ik hoe herinneren, bezinnen en verder gaan met elkaar verbonden zijn. Herinneringen melden zich op eigen wijze in het heden. Je herinneringen zijn dan ook geen geschiedenisboekje, geen voltooid verleden tijd, zelfs geen vaststaand gegeven. Herinneringen kunnen in tijd door elkaar lopen. Sommige herinneringen lijken langer, andere juist korter geleden, dan dat je chronologisch zou verwachten. Soms staan ze naast elkaar, maar in een andere tijdslijn. Er is een breuk in je leven, maar ‘ander’ leven naast je gebeurt ook. Herinneringen of accenten daarvan veranderen in de tijd. Ze melden zich in je leven van nu. De gedachten aan mijn geliefde inspireren me ‘eigentijds’. Hij is me, anders dan vroeger, nabij, al leek ons leven na zijn dood te stoppen. Mijn vader ‘stond naast me’ toen ik me opnieuw verdiepte in de kunst die hij verzamelde. Onze relatie kwam in een nieuw perspectief te staan. Herinneringen voeden het heden en het heden voedt de herinneringen en zo is de cirkel weer rond.

Tenslotte, ik verzin er ook wel eens een herinnering bij. Zo weet ik zeker dat ik de ijstijd heb meegemaakt, waarschijnlijk dankzij de beeldende verhalen. Ik zie nog duidelijk voor me hoe de ijsblokken door onze straat schoven. Ik koester die herinnering wel een beetje. Maar verder doe ik mijn best om alternatieve feiten te herkennen en complottheorieën te vermijden. Herinneringen vormen en voeden onze gedachten en gevoelens. Het resultaat daarvan moeten we blijven ijken. Aan de liefde?

Ik wens iedereen de komende tijd veel bezinning, vreugde, warmte en nieuwe herinneringen toe.

Gerelateerd