14 december 2017

Licht op een briefje

Geschreven door Marie Anne Dekker
Advent Rinus Gerlofsma Licht op een briefje

Een woord om je te vergezellen in de adventstijd

Licht, wat kan ik er ànders mee dan het delen? Dat zinnetje komt direct bij me op nadat ik in de adventsdienst in de Geertekerk een briefje gepakt heb waar het woordje ‘licht’ op staat.

Iedereen die dat wilde, mocht een briefje met een woord pakken uit het mandje met gedekte woordbriefjes dat rondging tijdens de dienst. Een woord om je te vergezellen in deze adventstijd, om met je mee te gaan.

Licht om te delen

Ik trok het woordje ‘licht’. En al snel ontstond het idee om dit licht te delen met anderen, aan wie er maar behoefte aan heeft. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand zal zeggen: “Nee dank je, ik hoef geen licht.” En dus neem ik mij voor om elke dag vanuit m’n hart, met woorden op een kaartje iemand licht te sturen. Ik maak geen lijstje van mensen die daarvoor in aanmerking komen. Per dag zie ik wie er in mijn gedachten is of wie ik ontmoet heb en waarvan ik denk dat hij/zij wel wat licht kan gebruiken. Soms zijn het mensen die ik nooit een kaartje stuur, of waarvan ik eerst het adres moet zien te achterhalen. Ik houd me er totaal niet mee bezig wat iemand ervan zal vinden om zo’n kaartje te krijgen. Ik schrijf de kaart vol en eindig met een ‘licht-wens’. Soms is het ‘licht’ en soms schrijf ik ‘Licht’ met een hoofdletter.

Het is fijn om mensen iets warms, iets vriendelijks te wensen, om licht mee te delen. En vanmorgen voelde ik opeens dat ik zèlf licht nodig heb, om warm te worden en op te laden. Als metta, liefdevolle vriendelijkheid, die je eerst jezelf toewenst en dan alle andere levende wezens.

Licht, dat ons aanstoot in de morgen

Licht – het woord zingt in mij en allerlei liedteksten komen boven drijven: “Licht, dat ons aanstoot in de morgen…”, maar ook: “…en mij toevertrouw en het licht niet haat…”.

Licht, wat kunnen we er ànders mee dan het delen met elkaar? Licht op een briefje – de wereld wordt er hopelijk iets minder donker door.

Gerelateerd