26 april 2024

Filmtip: Ome Cor

Geschreven door Jaap Marinus

Toen de verkiezingswinst van Geert Wilders bekend werd, waren de vrijzinnigen en remonstranten in mijn omgeving met stomheid geslagen. Hoe kon dit gebeuren? Waar is het mis gegaan? De meesten konden zich niet voorstellen dat er mensen zijn die op zo’n man stemmen. Mijn reactie was dat wij waarschijnlijk toch aan de goede kant van de samenleving zitten. Goed opgeleid, een goede baan, huis in een groene, kindvriendelijke wijk. Ja, het is misschien niet wat ze vroeger bedoelden met de elite, maar wellicht mogen we onszelf er inmiddels toch toe rekenen.

In kerken wordt veel gesproken en vaak ook veel gedaan voor mensen die het minder hebben. In Arnhem stellen we iedere maandag de kerk beschikbaar aan de Voedselbank. Diaconieën zijn vaak zeer begaan met zeer uiteenlopende goede initiatieven. Kerkbezoekers doen meer vrijwilligerswerk, in kerkdiensten wordt vaak gebeden voor dak- en thuislozen, mensen met schulden, met psychisch leed, et cetera. Waar mogelijk reiken wij onze handen uit.

Kunnen we het ons echt voorstellen?

Nu is het gevaar in zo’n kort blog dat ik alle mensen die het minder hebben als Wilders-stemmers typeer. Dat is beslist niet wat ik probeer te zeggen. Maar de onvrede in dit land over de zorgtoeslag, de woningencrisis, de klimaatcrisis, de immigratieproblematiek, de toeslagenaffaire, fout op fout door overheidsinstanties, die wordt toch het diepst gevoeld als je aan het eind van je geld een stukje maand overhoudt.

Door miscommunicatie stond er enige tijd geleden een dame aan de deur van onze kerk op maandagmiddag. De Voedselbank was al ingepakt en vertrokken. Mevrouw zei: “Dan hebben wij deze week geen eten,” en ze vertrok.

Het probleem is dat het maar nauwelijks voor te stellen is hoe het moet zijn in zo’n situatie te verkeren. En toch is er een groeiende groep Nederlanders die in zo’n situatie terechtkomt. Vaak niet door eigen toedoen. Om onze empathie een klein beetje te vergroten raad ik daarom de film Ome Cor aan. Met minimaal budget is deze gefilmd en een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel: het Sophia Kinderziekenhuis. Kijken dus!

Klik hier om de film meteen op Netflix te kijken.

Over Jaap Marinus

Jaap Marinus

Jaap is predikant in de Parkstraatgemeente Arnhem en Inspirator bij Vrijzinnig Lunteren. 

Gerelateerd