Vuurwerk met Beethoven

Vuurwerk met Beethoven
Datum 15 januari
Tijd 15:30 uur
Entree
€15,- / €24,-

Toonkunstkoor Leiden start 2023 met nieuwjaarsconcerten 

Het Toonkunstkoor Leiden trapt het nieuwe jaar af met twee spetterende nieuwjaarsconcerten, op zaterdag 14 januari om 20.15 uur in de Vredeskerk in Leiden, en op 15 januari om 15.30 uur in de Geertekerk in Utrecht. Uitgevoerd worden drie werken van Beethoven, de beroemde Mis in C, de spectaculaire Koorfantasie en het verstilde Opferlied. De orkestbegeleiding is in handen van de Utrechtse Muziek Academie, die ook de Ouverture Coriolan zal uitvoeren. 

Eigenlijk stond dit concert gepland in het Beethovenjaar 2020, maar corona gooide roet in het eten. Met hernieuwde energie luidt het Toonkunstkoor Leiden nu het jaar 2023 in met dit programma. Als solisten treden op Agnes van Laar (sopraan), Emilie Wijers (alt), Stefan Kennedy (tenor) en Einar Thor Gudmundsson (bas). De veeleisende pianopartij is in handen van de vaste begeleidster van het Toonkunstkoor Leiden, Vivienne ChuLiao. Het geheel staat als altijd onder leiding van dirigent Hans van der Toorn. 

De Mis in C behoeft eigenlijk nauwelijks nadere toelichting. Beethoven schreef het werk in opdracht van prins Nikolaus Esterházy, en liet zich daarbij inspireren door de missen van Haydn, die vóór Beethoven als kapelmeester en componist bij de prins in dienst was geweest. De vorst was niet onverdeeld enthousiast over het werk, maar de geschiedenis heeft hem ongelijk gegeven: het werk won in de afgelopen twee eeuwen enorm aan populariteit en is talloze malen uitgevoerd. Over de Koorfantasie is het aardig te vermelden dat Beethoven dit stuk speciaal schreef voor een concert ‘ter ere van zichzelf’, een fundraiser waarmee Beethoven inkomsten wilde genereren, en waarin hij werkelijk alles uit de kast trok wat hij als componist te bieden had. Het resultaat is umwerfend. 

Kaartjes voor deze concerten zijn verkrijgbaar via de website: www.toonkunstkoorleiden.nl

Agenda