UMA Kamerorkest ‘La voix humaine’

UMA Kamerorkest ‘La voix humaine’
Datum 23 juni
Tijd 16:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
8 / 15 euro

La Voix Humaine (Nederlands: De menselijke stem) is een toneelstuk uit 1930 geschreven door Jean Cocteau. Het ging in 1930 in première in de Comédie-Française in Parijs vertolkt door Berthe Bovy. Het is een monoloog, die zich afspeelt in Parijs. Een vrouw van middelbare leeftijd heeft haar ex aan de telefoon, met wie ze vijf jaar lang een relatie heeft gehad. Hij zal de volgende dag gaan trouwen met een andere vrouw, wat de hoofdpersoon tot wanhoop drijft. De vrouw doet wanhopige pogingen om haar geliefde voor zich terug te winnen door middel van een telefoongesprek. Het verloop van het telefoongesprek gaat soms moeizaam, oorzaken hiervan zijn verkeerde verbindingen, nummers die niet kloppen en plotseling onderbroken gesprekken. De monoloog laat de mentale aftakeling van de vrouw zien. Als de man ophangt ervaart de vrouw dit als een executie. In 1958 werd het stuk bewerkt door Francis Poulenc tot een opera in één acte.

Ekaterina Levental is een actrice met een sterk verbeeldingsvermogen, een groot talent, geweldig om naar te luisteren (Tubantia). Ekaterina werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet-Unie. Zij studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij met cum laude haar masterdiploma.

Ze begon haar carrière als harpiste en zangeres met het harp-duo Bilitis, samen met Eva Tebbe, waarmee ze 18 jaar in binnen- en buitenland optrad en diverse internationale prijzen won. Het duo maakte eigen arrangementen, gaf compositieopdrachten en maakte muziektheater voorstellingen. Samen met pianist Frank Peters vormt zij het Medtner Project, een meerjarig project waarin voor het eerst alle liederen van de Russische componist Nikolai Medtner (1880-1951) worden opgenomen. Ekaterina geeft ook soloconcerten waarbij zij zichzelf begeleidt op de harp.

Programma

Francis Poulenc
La Voix Humaine
Tragédie lyrique en un acte
Tekst: Jean Cocteau

Ekaterina Levental, mezzosopraan

UMA Kamerorkest
Marco Bons, dirigent

Zondag 23 juni 2024, 16:00u
Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht
Kaarten via uma-kamerorkest.com € 15,=

Agenda