UMA-Kamerorkest

UMA-Kamerorkest
Datum 13 januari
Tijd 16:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
13 / 15 euro

Programma

  • Italienische Serenade van Hugo Wolf
    Hugo Wolf schreef dit werk tussen 2 en 4 mei 1887, oorspronkelijk als een strijkkwartet. Hij liet het oorspronkelijke plan om er een driedelig stuk van te maken al snel varen. Vijf jaar later orkestreerde hij het zelf, weer met de bedoeling om het uit te breiden met meer delen. Dat is hem echter nooit gelukt, in 1897 werd hij opgenomen in een gekkengesticht, waar hij de rest van zijn leven bleef. Er zijn veel bewerkingen van de Italienische Serenade. Wij spelen die met een solo voor altviool.
  • 3e symfonie van Franz Schubert
    Het is één van Schuberts vroege symfonieën, in een paar maanden geschreven toen hij nét 18 was. Het gerucht gaat dat hij het werk in feite in veel kortere tijd heeft geschreven, maar dat hij er langer over gedaan heeft omdat zijn papier op was. Net als de andere vroegere werken is deze symfonie nooit uitgegeven tijdens zijn leven, maar pas ruim 50 jaar na zijn dood. In dit vroege werk klinken volgens kenners nog de invloeden van Haydn op de jeugdige Schubert door. De symfonie bestaat uit 4 delen, en het is zijn enige symfonie waarvan het tweede deel een snel deel is (allegretto).
  • Götterdämmerung van Richard Wagner (bew. Etienne Verhagen)
    De Götterdämmerung (de Godendeemstering, jawel!) is de laatste opera in de cyclus ‘die Ring des Nibelungen’, het magnum opus van Richard Wagner. De opera duurt ruim vier uur en dat halen we net niet na de pauze. Daarom spelen we een bewerking voor kamerorkest, gemaakt door Etienne Verhagen. Hij is violist bij het Flehite Sinfonietta uit Amersfoort en een enorme Wagner fanaat en in het bijzonder van ‘de Ring’. “Als de bezetting een probleem wordt, moet je de muziek maar aanpassen.” Hij heeft een ‘samenvatting’ van de opera gemaakt, waarin alle belangrijke motieven, inclusief de aria’s, in een kamerorkestbezetting terugkomen. Het resultaat mag er wezen. En omdat we gelukkig helemaal geen puristen zijn, vinden we dit heel leuk om te spelen.

Kaarten

Entree €15 / €13 (vooraf gereserveerd) Kaartreserveringen via concerten@ziggo.nl

Agenda