Symposium ‘Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt’

Symposium ‘Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt’
Datum 3 maart 2023
Tijd 14:30 - 17:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
10 euro

In samenwerking met uitgeverij Ten Have organiseert de Geertekerk op vrijdagmiddag 3 maart, 14.30 – 17.00 uur, een symposium naar aanleiding van het verschijnen van Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt (Ten Have), door Frits de Lange.

Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt

Klimaat Crisis, corona pandemie, oorlogsgeweld, eigen psychisch en lichamelijk leed, fricties en conflicten in persoonlijke kring: het zijn ervaringen die ons overweldigen en waar we mee moeten zien te dealen. Continu zijn we op zoek naar evenwicht en een manier om ermee om te gaan. Maar hoe doen we dat?
Het boek is bedoeld voor filosofische zinzoekers die een houding proberen te vinden tegenover het leven dat hen overspoelt en zich aan hun greep onttrekt (en dat is veel meer dan ooit, of: lijkt veel meer dan we ooit misschien dachten).

De Lange verweeft inzichten van grote denkers met persoonlijke ervaringen en beweert dat overweldiging zo slecht nog niet is: overweldigende ervaringen zijn juist de grond van ons bestaan. Dit besef biedt ons een sleutel tot een nieuwe, rijkere verhouding met de wereld om ons heen. Hoe gaan we om met dat wat groter en sterker is dan ons zelf? Moeten we stoïcijns onszelf beter leren beheersen en ons neerleggen bij wat ons overkomt? Of is een meer muzische levenshouding mogelijk, waarbij je probeert te ‘dansen’ met de dingen?

Wie doen mee?

  • Frits de Lange (hoogleraar Ethiek, PThU, emeritus)
  • Hans A. Alma (Hoogleraar Geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving, VU)
  • Stevo Akkerman (schrijver, journalist en columnist Trouw)
  • Christa W. Anbeek (hoogleraar Arminius Instituut & Remonstrants Seminarium, VU / Bijzonder hoogleraar Women and Care for the Future, RU)
  • Gespreksleider: ds. Lense Lijzen, predikant Geertekerk
  • Muziek: MEEZ

Kaarten / aanmelden

Als je erbij wil zijn kan je aanmelden via Ticketkantoor. Een kaartje kost 10 euro.

Agenda