Nederlands Strijkersgilde

Nederlands Strijkersgilde
Datum 30 juli 2023
Tijd 15:30 uur
Entree
€15 - €20

Het Nederlands Strijkersgilde viert dit jaar haar 6e lustrum en geeft inspirerende concerten onder leiding van dirigent Jeppe Moulijn en met het Matangi Quartet als solist. De concerten zijn op 28 juli 2023 20:00 uur in de Amstelkerk te Amsterdam, 29 juli 2023 20:00 uur in de Plantagekerk te Zwolle en 30 juli 2023 15:30 uur in de Geertekerk te Utrecht. 

“Componisten zijn als een vuurtoren”, zei Igor Stravinksy ooit. Ze staan afgezonderd en stevig in het heden, terwijl hun inspiratiebronnen en invloed ver reiken naar het verleden en de toekomst, als een ‘Licht in de verte’. Onder dit thema laat het Nederlands Strijkersgilde werken uit de 20e en 21e eeuw horen die onder andere geïnspireerd zijn op eeuwenoude muziek, waarmee het verleden relevant wordt voor het heden en de toekomst. Een programma vol contrasten, waarmee het Nederlands Strijkersgilde laat zien hoe ver muziek kan reiken. Dit alles wordt vertolkt door 30 jonge, bevlogen musici die zich 10 dagen lang op deze muziek storten. We staan met veel plezier stil bij dertig jaar muziek maken op hoog niveau en richten onze blik op wat nog komen gaat! 

Programma: 

– Edward Elgar – Introduction and Allegro op. 47 

– Hans Abrahamsen – 10 Preludes (version for string orchestra) (Nederlandse première!) 

– Erkki-Sven Tüür – Lighthouse 

– Kurt Atterberg – Sinfonia for String Orchestra op.53 

In Edward Elgars (1857-1934) Introduction and Allegro vervult het Matangi Quartet de rol van solo-strijkkwart. Voor het 6e lustrum van het Nederlands Strijkersgilde is het zeer inspirerend om samen te werken met deze vier topstrijkers. Het werk is afkomstig uit één van Elgars meest vruchtbare periodes. Het stelt hoge eisen aan de uitvoerenden en maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die de contrastwerking tussen solo-kwartet en strijkorkest biedt. 

Hans Abrahamsen (geboren in 1952) staat momenteel sterk in de belangstelling sinds zijn Let me tell you en zijn opera The Snow Queen de wereld hebben veroverd. Daarmee neemt hij nu terecht de plaats in van één van de meest prominente componisten van zijn generatie. Zijn werk 10 Preludes (1973) komt uit dezelfde duistere quasi-naïeve sprookjeswereld, maar is tegelijk wonderlijk simpel en avant-gardistisch. Het Nederlands Strijkersgilde voelt zich zeer vereerd met de uitvoering van de Nederlandse première van dit stuk! 

Erkki-Sven Tüür (geboren in 1959) is een Estlandse componist met een achtergrond als klassiek slagwerker, maar ook als oprichter van de progressieve rockband In Spe. In zijn werk zijn elementen te vinden uit het minimalisme en de oude polyfonie, maar ook microtonale elementen. Kenmerkend is een soort elementaire fysieke energie die hij wil aanspreken zowel bij de musici als bij de luisteraar. In zijn streven naar een sterk organische samenhang tussen ogenschijnlijk zeer verschillende muzikale elementen is hij verwant aan Sibelius. Al deze elementen zijn sterk aanwezig in zijn Lighthouse uit 1997. 

In Kurt Atterbergs (1887-1874) Sinfonia for strings zie je een luxueuze, romantische, doorwrochte compositie, ideaal gebruik makend van de mogelijkheden tot ‘zingen’ van het strijkorkest en beslist een zeer eigenzinnig ‘Scandinavisch helder’ harmonisch palet. Met name het langzame deel is een juweeltje in opbouw en klankmagie. 

Kaarten kosten €20,- voor volwassenen en €15,- voor jongeren. Kaarten zijn te reserveren via: https://nederlandsstrijkersgilde.nl/kaartverkoop/ of aan de kassa.

Agenda