Digidroom of digidoolhof

Digidroom of digidoolhof
Datum 21 november 2017
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
7,50 / 10 / 12,50 euro

Mensenrechten in een robottijdperk

Nieuwe technologieën zoals big data, robotica en kunstmatige intelligentie brengen nogal wat ethische en sociale uitdagingen met zich mee. Als veiligheidsdiensten nog meer gegevens gaan verzamelen in de strijd tegen terreur, raken wij dan niet allemaal verstrikt in het digitale sleepnet? Facebook, WhatsApp en Twitter zijn niet meer weg te denken, maar wat betekenen ze voor je privacy? Robots in verpleeghuizen leveren steeds betere zorg, maar kunnen ze menselijk contact vervangen? Onze ethische, maatschappelijke en juridische systemen zijn niet op zulke nieuwe vragen voorbereid.

Ben Verwaayen

Ben Verwaayen was topman van Alcatel-Lucent, British Telecom en KPN. Hij staat al jaren hoog in het Volkskrantlijstje van meest invloedrijke Nederlanders. Als geen ander weet hij welke kansen de digitale wereld ons biedt.

Melanie Peters

Dr. ir. Melanie Peters is directeur van het Rathenau Instituut: het kenniscentrum in Nederland als het gaat om de maatschappelijke dialoog over wetenschap en technologie. Zij stelt de vraag of het robottijdperk nieuwe mensenrechten nodig maakt.

Alistair Niemeijer

Dr. Alistair Niemeijer werkt als ethicus bij Universiteit voor Humanistiek en is gespecialiseerd in de impact van robots op goede zorg. Hij onderzoekt samen met het publiek wat de mogelijkheden van robots zijn en of er een recht op menselijk zorgcontact moet komen.

Naast de sprekers is er ook ruimte voor muziek van Edward Elgar en voor verrassend beeld.

Praktisch

Kaarten kosten in de voorverkoop 10 euro, en voor vrienden en leden van de RGU, studenten en U-Pas-houders 7,50 euro. Aan de deur zijn de kaarten 12,50 euro.

Online bestellen kan  hier!

Agenda