Miniseminar Vloeibare religiositeit en traditie

Miniseminar Vloeibare religiositeit en traditie
Datum 10 november
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Locatie Geertekerk
Entree
7,50 / 10 / 12,50 euro

Een eigen geloofskeuze is voor velen belangrijker dan de (begrensde) religieuze tradities. Die tradities zijn wellicht wel bronnen waaruit je put. De religieuze verscheidenheid in Nederland is groot: christendom, jodendom, islam, maar ook veel boeddhistische stromingen of religieuze bewegingen die erdoor geïnspireerd zijn. Het zijn vele religieuze stemmen naast en soms ook door elkaar. De sprekers op dit miniseminar hebben daar alle
drie veel ervaring mee.

Arie Nico Verheul is een van de drijvende krachten achter het dialoogplatform voor de verschillende godsdiensten in Utrecht. Arie Nico is remonstrants predikant en godsdienstwetenschapper.

Manuela Kalsky  houdt zich bezig met de vloeibare religiositeit: mensen die verschillende religieuze tradities in hun leven combineren: christendom en boeddhisme, of jodendom met boeddhisme of natuurgodsdiensten met Mariaverering. Zij bekleedt de Edward Schillebeeckx-leerstoel aan de Vrije Universiteit en is verbonden aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving.

Tom Mikkers opereert al jaren op de grens van de kerk. Hij heeft een open oog voor waar het spirituele zich ook buiten de kerk laat zien. Dat wordt ook duidelijk in zijn meest recente boek Hallelujah Eurovision, De magie van het songfestival, dat hij samen met Hijlco Span schreef. Tom was jarenlang algemeen secretaris van de Remonstranten en is nu voorganger bij de Vrijzinnigen in Wassenaar.

Het wordt een veelkleurige, inspirerende en boeiende avond, muzikaal omlijst door de prachtige muziek van Annass Habib. Deze Marokkaanse zanger brengt klassieke en oude traditionele Arabische, Aramese en Byzantijnse, christelijke muziek. Annass doceert klassieke Arabische muziek.

NB. Dit miniseminar stond in maart gepland maar kon door de lock-down niet doorgaan. We zijn heel blij met deze herkansing.

Kaarten

 

Over de miniseminars

Bruisende, informatieve en interactieve avonden verspreid over het jaar waarin het jaarthema een eigen geluid vanuit onverwachte hoeken wordt belicht en in ruimere contexten wordt geplaatst. Avonden, waarin de muzen het thema kleur en/of klank geven en waarin onderling gesprek tot ontmoeting en verdieping leidt.

Volgende miniseminar

  • dinsdag 16 maart 20.00 uur: miniseminar Groene verbondenheid
  • Houd voor de data de website www.geertekerk.nl en de Geertebrief in de gaten.

Agenda