Midzomermijmeravond met Arthur Japin

Midzomermijmeravond met Arthur Japin
Datum 21 juni 2018
Tijd 20:00 - 22:00 uur

Op de langste dag van het jaar mijmeren we in de Geertekerk over de liefde. Voor het derde jaar op rij presenteren we een verrassende mijmeravond over de liefde: hoogstpersoonlijk en universeel.

Serenade

Wat kunnen we er over zeggen? Is het een allesoverstijgende ervaring? Een moment waarop al het andere even verbleekt, waarop je afspraken vergeet, je eetlust wegsmelt, en je wankelt op je benen? Welke aspecten van die ander brengen dat gevoel teweeg?

En wat moet je ermee? Als je je hart niet op de tong draagt? Of als je hart gebroken is? Als de liefde niet wederzijds is, of je lief niet langer hier? Als het voelt alsof het te laat is? Allemaal hoogstpersoonlijke ervaringen – en tegelijkertijd universeel. Laat je inspireren door wie je voorgingen en verleiden tot het schrijven van jouw eigen regel in het ‘gedicht van alle tijden’.

Romantische liefde

Stadgenoot en schrijver Arthur Japin weet in zijn romans de liefde in woorden te vangen. Liefde die bij hem vaak bruggen slaat tussen mensen van wel heel verschillend pluimage, uiteenlopende tijdsgewrichten of landen van herkomst. Naar welk van deze werelden zal hij ons meenemen tijdens zijn voordracht? Twee citaten:

Die ene keer, die geen ruimte in ons laat voor twijfel, mag een mens niet afgaan op een afweging. Anders zouden we aan wat het meest de moeite waard is nooit beginnen, ons eigen pad bijvoorbeeld of de liefde, het loskomen, de lucht.  (uit: De gevleugelde)

Als ik één ding kan is het liefhebben. Dat lijkt niet veel bijzonders, maar ik ben er trots op.
Ik heb het geleerd zoals een zwerfhond leert zwemmen  (..)  Met in mijn oren nog het gejank van degenen die het niet haalden, moest ik leren ergens van te houden.
Ik ben niet onder gegaan. Ik heb de kant bereikt. Ik heb lief.
(uit: Een schitterend gebrek)

Verbinding

Liefde nodigt ons uit ons te verbinden. Steeds opnieuw en op nieuwe manieren, tegen de achtergrond van een wereld in beweging. Geen geringe opgave, want hoe blijf je jezelf als je je verliest in iets groters? Wat definieert onze verlangens? En welke rol speelt cultuur daarin? Rosa Koenen laat ons van een afstand kijken naar een tijdsbeeld waarin ideeën over gender en seksualiteit in verandering en vol tegenstrijdigheden zijn. Als onderzoeker en verhalenverteller –met een achtergrond in Genderstudies aan de Universiteit Utrecht–, gaat ze met ons op onderzoek naar ervaringen met gender, seksualiteit en de kunst van het verbinden.

Verbeelding

Het Kamerkoor van de Geertekerk onder leiding van Maarten van der Bijl verzorgt een bijzondere muzikale omlijsting: een aantal psalmen van Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621), kunstig geconstrueerde muziek uit de renaissance, op franse psalmteksten. Maarten, de cantor-organist van de Geertekerk, vertelt: “De teksten van de psalmen zijn bij uitstek persoonlijk èn universeel, ze vertellen van iemand die in het nauw zit of blij is, maar op een manier waarvan honderden jaren later mensen zeggen: ja, maar dit gaat ook nogal over mij. Sweelinck gaat met heel veel respect met die teksten om, op meesterlijke wijze gebruik makend van de muzikale middelen van zijn tijd.”
De avond wordt van beeld en (voor)spel voorzien door DaenWorks in samenwerking met een enkele in zijn werk verdwaalde kunstenaar.

De kaartverkoop is gestart! Koop je tickets met korting in de voorverkoop. Een ticket kost 10,00 EUR. Vrienden/leden RGU, studenten en U-Pas houders betalen 7,50 EUR. Koop je kaarten online hier. Aan de deur kosten de kaarten 12,50 EUR.

Agenda