Kruispoortmuziekmiddag | Hildegard von Bingen

Kruispoortmuziekmiddag | Hildegard von Bingen
Datum 11 december 2022
Tijd 14:00 uur
Locatie Schoonhoven
Entree
5 euro

Muziek, teksten en miniaturen door sopraan Cora Schmeiser: In deze Kruispoortmuziekbijeenkomst zingt sopraan Cora Schmeiser liederen van Hildegard von Bingen, daarnaast zal zij stil staan bij het leven van Hildegard von Bingen.

Hildegard von Bingen

Hildegard behoorde tot één van de sterke vrouwen in de vroege middeleeuwen. Zij is non en mystica en leefde van 1098 -1179 . Zij was thuis in theologie, filosofie , natuurgeneeswijzen, kosmologie, literatuur, politiek en muziek.

Zij was een invloedrijke vrouw met uitgesproken ideeën over gelijkwaardigheid tussen mensen en de verbondenheid tussen mens , natuur en kosmos. Als mystica ontving zij visoenen, die zij verwoord in haar boek Liber Scivias en verwerkte in haar schilderijen Daarnaast adviseerde zij de paus en vele bisschoppen.

Ook schreef ze muziekstukken, stuk voor stuk eigenzinnige composities met een sterk lyrisch en meditatief karakter, veelal in het gregoriaans waaronder een van haar bekendere werken, Ordo Virtutum (Play of the Virtues), een muzikaal spel over moraliteit.

Cora Schmeiser

Cora werd geboren in Mainz am Rhein (Duitsland). Zij is een veelzijdig zangeres. Haar stem beweegt zich lenig tussen muziek uit de middeleeuwen, de barok en de hedendaagse muziek. In haar optredens weet ze een intieme, ingetogen sfeer neer te zetten, waarin je als luisteraar continu geboeid blijft door haar verfijnde stemgeluid, de virtuositeit waarmee ze expressieve contrasten maakt en haar subtiele mimiek; theatraal, maar ongekunsteld.

Als lid en oprichtster van kamermuziekensembles (Ensemble Nu:n, Lunyala Trio, Colusca) werkt samen met acteurs, beeldend kunstenaars, dansers en dichters.

Met verschillende theatergroepen o.a. het Nederlands Vocaal Laboratorium/Silbersee, Nieuw Muziektheater Rotterdam en Radio Kootwijk Live trad zij op opera- en theaterfestivals in Nederland en buitenland op.

Sinds 2004 is Cora Schmeiser lid van Ars Choralis Coeln, een vrouwenschola voor middeleeuwse muziek van onder andere Hildegard von Bingen, Anna von Köln en gregoriaanse koraal.

Naast CD-opnames met verschillende ensembles presenteerde zij in het voorjaar van 2014 haar eerste solo CD “Hier und dort”, een collage van middeleeuwse en hedendaagse liederen. Uitgebreide informatie op: www.coraschmeiser.nl

Interesse?

Van harte welkom op zondag 11 december, entree € 5,- incl. koffie en thee
Remonstrantse Kerk, Kruispoortstraat 8, Schoonhoven

Agenda