Kruispoortlezing over gastvrijheid

Kruispoortlezing over gastvrijheid
Datum 24 september 2023
Tijd 14:00 uur
Locatie Schoonhoven
Entree
7,50 euro

Gastvrijheid, voor iedereen een begrip, maar er valt toch nog veel over te zeggen. Dagelijks horen we mensen zeggen: ‘kom verder!’ om te worden toegelaten in het huis van een ander. Of we nodigen zelf mensen bij ons thuis uit. Door de eeuwen heen is daar verschillend mee omgegaan. En elke cultuur geeft er op eigen wijze vorm aan. Welke spelregels zijn er? Om wie gaat het? En hoever reikt onze gastvrijheid? Zijn er grenzen?

Heine Siebrand neemt ons mee en vertelt wat gastvrijheid betekent voor Odysseus, de Grieken, de Romeinen, de christelijke ethiek, filosofe Hannah Arendt tot aan het huidige vluchtelingen dilemma.

In beginsel is echte gastvrijheid gratis. Je laat je gasten niet betalen voor wat je ze voorzet of waarmee je ze onthaalt. Toch is niet overal waar sprake is van gastvrijheid alles gratis en voor niks: in de horeca, een bed & breakfast en op vakantie is ook sprake van gastvrijheid, maar toch wordt daar een prijs voor betaald.

Hoe gastvrij ben je zelf? En hoe bevalt het om gastvrouw of gastheer te zijn? En welke ervaring als gast was zo bijzonder dat die je altijd is bijgebleven?

Heine Siebrand is filosoof en theoloog en emeritus-predikant van de Geertekerk Utrecht en neemt voor zijn lezing het boek Gastvrijheid van Peter Venmans onder meer als leidraad.

U bent van harte welkom!

Interesse?

  • Datum en tijd: Zondag 24 september om 14.00 uur
  • Locatie: Kruispoortstraat 8, Schoonhoven
  • Entree: 7,50 euro (koffie of thee inbegrepen), ook via QR-code te voldoen
  • Opgave vooraf is niet nodig

Agenda